Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Νέα βουτιά 15% στα τιμολόγια Απριλίου - Στα 0,165 ευρώ η kWh

Πηγή: Eurokinissi

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη χαμηλότερη τιμή από όλους τους προηγούμενους μήνες για τα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Απρίλιο. Ειδικότερα, ανακοίνωσε τιμή 16,5 λεπτά/KWH μια τιμή που δείχνει ότι γι αυτόν τον μήνα δεν θα δοθούν επιδοτήσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Συνολικά όμως αναμένεται να κινηθούν χαμηλά τα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Απρίλιο, ανάρτηση των οποίων γίνεται σήμερα. Οι τιμές αναμένονται  μειωμένες σε σχέση με τον Μάρτιο κατά 2-5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το σύνολο των προμηθευτών.  Οι τιμές σε αυτά τα επίπεδα μηδενίζουν σχεδόν την ανάγκη για επιδοτήσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Οι τιμές των προμηθευτών ακολουθούν την πτωτική πορεία των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το Μάρτιο (μέχρι την περασμένη Παρασκευή) διαμορφώνεται στα 125,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 156,24 ευρώ το Φεβρουάριο (μείωση 19,5 %) και 276,89 ευρώ το Δεκέμβριο (μείωση 55 %).

Γιατί μειώνεται η τιμή

Η τιμή της ενέργειας στη χονδρεμπορική εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου και η μεγάλη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου τον προηγούμενο μήνα προκάλεσε ανάλογη μείωση και στην τιμή ενέργειας. Η υποχώρηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, επίσης ήταν σημαντική, με τις τιμές να διαμορφώνονται την εβδομάδα που πέρασε κοντά στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης είχαν ξεπεράσει και τα 320 ευρώ.

Στην πτώση της τιμή συνέβαλε επίσης η αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, που πιέζει προς τα κάτω τις τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη με τη συμμετοχή των ΑΠΕ κοντά στο 50% στην κάλυψη του φορτίου, η τμήμα χονδρικής υποχώρησε κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ειδικά όμως στην ελληνική αγορά, η πτώση των τιμών σχετίζεται και με την αλλαγή της χρέωσης  του τέλους φυσικού αερίου για τους ηλεκτροπαραγωγούς που ήταν 10 ευρώ/MWh επί της τιμής των ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύονται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού της επιβάρυνσης είναι σε ποσοστό 5% επί της τιμής και όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του φυσικού αερίου τόσο μικρότερο και το σχετικό  κόστος για τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Σαν συνέπεια της πτώσης στην τιμή του φυσικού αερίου και οι τιμές χονδρεμπορικής αγοράς στην ηλεκτρική ενέργεια αποκλιμακώνονται.
 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ