Νέα
  • ΓΔ: 875.76 -2.61%
  • Τζίρος: 68,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ταμείο Ανάκαμψης: Στην εκκίνηση ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 30 δισ. ευρώ

Φωτοβολταϊκό
Φωτοβολταϊκά / Πηγή: Eurokinissi

Ανοίγει ο δρόμος για να χρηματοδοτηθούν με δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ μια σειρά από ιδιωτικές επενδύσεις που πολλαπλασιαστικά μπορεί να αγγίξουν τα 25 με 30 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Τα δάνεια θα αποτελούν μέχρι 50% της επένδυσης, που θα συμπληρώνεται κατά 20% από ίδια κεφάλαια και κατά 30% από δάνεια από τράπεζες.

Συνδρομή στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων αναμένεται να έχουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ενώ συμμετοχή θα έχει και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων το οποίο αναμένεται να επεκτείνει τη δραστηριότητά του στη χώρα μας με τη δημιουργία funds για τη χρηματοδότηση.

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την παρέμβασή του στο Athens Energy Dialogues υποστήριξε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα κινηθούν προσεχώς με πολύ μεγάλη ταχύτητα και συμβούλευσε τους ιδιώτες να ξεκινήσουν άμεσα τη διαμόρφωση των επενδυτικών τους σχεδίων. Τόνισε ότι  θα υπάρχει διαθεσιμότητα πόρων ήδη από το β’ εξάμηνο του 2021, με ελάχιστη γραφειοκρατία όσον αφορά την έγκριση των επενδύσεων.

Ποια έργα θα ενταχθούν

Σχολίασε ότι τόσο έργα με μεγαλύτερη ωριμότητα -όπως έργα διασυνδέσεων- όσο και έργα με μικρότερο βαθμό ωριμότητας πρόκειται να ενταχθούν θέτοντας έναν χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2023, οπότε «τα προγράμματα θα πάρουν μπρος για τα καλά», όπως είπε. Οι προωθούμενες επενδύσεις είναι ιδιωτικές επενδύσεις συγχρηματοδοτούμενες (τουλάχιστον κατά 50%) με τα ίδια κεφάλαια των επενδυτών και δάνεια προερχόμενα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ή/και ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς θεσμούς (EIB, EBRD) και αφορούν επιχειρηματικές προτάσεις που προωθούν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Ο κ. Σκυλακάκης συμπλήρωσε ότι οι σχετικές προκηρύξεις θα παραμείνουν ανοιχτές έως ότου εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι, επισημαίνοντας ότι ο κεντρικός στόχος είναι «να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα».

Όπως ανέφερε, το Ταμείο στοχεύει στο να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια με βάση συγκεκριμένες επιλεξιμότητες όπως έργα ΑΠΕ, εξοικονόμησης ενέργειας, προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή καθώς και έργων υποδομών που σχετίζονται με τις μεταφορές. Εξήγησε ότι στόχος είναι η κινητοποίηση σημαντικών δυνάμεων από τον ιδιωτικό τομέα χρησιμοποιώντας Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων, Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών για την πραγματοποίηση έργων ενεργειακής απόδοσης στον δημόσιο τομέα και συγχρηματοδοτήσεις μέσω ποικίλων χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να συγκεντρώσει σημαντικότατα επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια για τις επιλέξιμες ιδιωτικές επενδύσεις.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ