Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ο κρυφός κίνδυνος πίσω από την πτώση του πληθωρισμού - Η διπλή ανάγνωση των στοιχείων

euros
Πηγή: Pexels

Διπλή ανάγνωση έχουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Eurostat αναφορικά με τον πληθωρισμό στη Ευρωζώνη και αφορούν την Ελλάδα. Στα θετικά μπορεί κανείς να συμπεριλάβει το γεγονός ότι ο πληθωρισμός συνέχισε για έναν ακόμη μήνα να υποχωρεί και διαμορφώνεται κατά πολύ κάτω από τα μέσα επίπεδα των χωρών της ζώνης του ευρώ, ενώ επίσης και ο δείκτης των τροφίμων συνεχίζει να αποκλιμακώνεται, όχι ίσως με εντυπωσιακούς ρυθμούς αλλά σίγουρα με σταθερά βήματα.

Και αυτό σε αντίθεση με τον μέσω όρο στην Ευρωζώνη, όπου οι τιμές των τροφίμων παρουσιάζουν άνοδο. Στα αρνητικά βέβαια συγκαταλέγεται το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα παρουσίασε για έναν ακόμη μήνα άνοδο.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες το η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα συνέχισε να  αποκλιμακώνεται με σημαντικούς ρυθμούς για ένα ακόμη μήνα. Η άνοδος των τιμών τον Μάρτιο ήταν η 5η πιο χαμηλή μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 5,4% για τον Μάρτιο έναντι 6,5% που τον Φεβρουάριο και 7,3% τον Ιανουάριο.

Νέα αποκιμάκωση στα τρόφιμα 

Ένα άλλο θετικό στοιχείο, είναι αυτό των τιμών στα τρόφιμα. Παρατηρήθηκε στις τιμές των τροφίμων, με άνοδο 11,8% τον Μάρτιο από 12,2% τον Φεβρουάριο. Και αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρωζώνη ο αντίστοιχος διαμορφώθηκε για τον Μάρτιο στο 15.4% από 15% τον Φεβρουάριο, δηλαδή άνοδος στην Ευρωζώνη και πτώση στην Ελλάδα.

►Διαβάστε και: Eurostat: Στο 5,4% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο - Στο 6,9% στην Ευρωζώνη

Στον αντίποδα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα, υπάρχουν σημάδια  ανησυχίας και έχουν να κάνουν με το δομικό πληθωρισμό ο οποίος συνεχίζει να επιταχύνεται στην Ελλάδα. Διαμορφώθηκε στο 7% τον Μάρτιο από 6,8% τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τον πληθωρισμό αν αφαιρεθεί η επίπτωση της ενέργειας αλλά και του κλάδου τρόφιμα – ποτά - καπνός.

Επίσης επιτάχυνση παρατηρείται στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με άνοδο 10,3%, από 8,9% τον Φεβρουάριο.

Στο αντίποδα όλων αυτών βρίσκουμε την βουτιά στα ενεργειακά προϊόντα. Παρατηρήθηκε μείωση 14,7% από επίσης μείωση 5,8% τον Φεβρουάριο), η οποία συνδέεται και με τις παρεμβάσεις που γίνονται στην αγορά ρεύματος και με τις διεθνείς τιμές αλλά και με το γεγονός ότι πλέον οι αυξήσεις υπολογίζονται σε σχέση με τα πολύ υψηλά περσινά επίπεδα. Οριακή επιβράδυνση (στο 5,2% από 5,3%), καταγράφεται στον κλάδο των υπηρεσιών.

Τέλος να σημειωθεί ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις δικές της εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα στις 10 Απριλίου και με βάση την εικόνα που δημιουργείται θα είναι χαμηλότερος από αυτόν που ανακοίνωσε η Eurostat.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αναθεωρήσει την αρχική εκτίμηση για πληθωρισμό σε μέσο επίπεδο στο 4%, έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 5% περίπου. Η νέα αυτή εκτίμηση θα ενσωματωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που πρέπει να καταθέσει στις Βρυξέλλες έως το τέλος του μήνα.

Τα στοιχεία στη Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη, ο μέσος όρος ανόδου τιμών είναι 6,9% τον Μάρτιο, από 8,5% τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη δείχνουν επέκταση των πληθωριστικών πιέσεων προς τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, αλλά και προς τα τρόφιμα. Αναλυτικά, ανά την Ευρωζώνη, στην ενέργεια, οι τιμές μειώθηκαν κατά -0,9%, από άνοδο κατά 13,7% τον Φεβρουάριο, 18,9% τον Ιανουάριο και 25,5% τον Δεκέμβριο.

►Διαβάστε και: Σούπερ μάρκετ: Η ακρίβεια φέρνει αύξηση τζίρου 5,3% - Αποκαλυπτικά στοιχεία

Αντιθέτως, σε άλλους δείκτες ο πληθωρισμός επιταχύνεται, δείχνοντας τη διάχυση της ακρίβειας στην αγορά. Στα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός η ταχύτητα ανόδου του σχετικού δείκτη αυξάνεται με ρυθμό 15,7% από 15,4% τον Φεβρουάριο, 15% τον Ιανουάριο και 14,3% τον Δεκέμβριο.

Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά έχουν οριακή επιβράδυνση με ρυθμό ανόδου τιμών κατά 6,6% από 6,8% τον Φεβρουάριο, 6,7% τον Ιανουάριο και 6,4% τον Δεκέμβριο. Οι υπηρεσίες έχουν άνοδο 5%, από 4,8% τον Φεβρουάριο, 4,4% τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ