Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bloomberg: Η Τουρκία «καταβροχθίζει» το ρωσικό ντίζελ που δεν αγοράζει πια η Ευρώπη

Η Τουρκία απορροφά εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ από τη Ρωσία, τα οποία οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν, αναφέρει το Bloomberg. 

Τα φορτία καυσίμου τύπου ντίζελ που φτάνουν από τη Ρωσία στην Τουρκία αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών τουλάχιστον, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa Ltd. που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τις κυρώσεις που τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές Φεβρουαρίου και οι οποίες απαγορεύουν στα κράτη της Ε.Ε. να εισάγουν δια θαλάσσης ρωσικά καύσιμα, ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εσπασε τα κοντέρ η Τουρκία

Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Τουρκία αναμενόταν ούτως ή άλλως να απορροφήσει περισσότερα βαρέλια ρωσικών καυσίμων μετά την ισχύ του νέου πακέτου κυρώσεων που στοχεύει τις θαλάσσιες μεταφορές του ρωσικού ντίζελ. Παρόλα αυτά η αύξηση των εισαγωγών από τη Ρωσία είναι άκρως εντυπωσιακή.

►Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Φυσικό αέριο από τα δικά της κοιτάσματα σε όλα τα νοικοκυριά τον Μάιο

Οι ροές καυσίμων τύπου diesel ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάρτιο (κατά μέσο όρο 400.000 βαρέλια την ημέρα), σχεδόν 50% πάνω από τον Φεβρουάριο (όταν οι εισαγωγές ήταν κοντά στα 250.000 βαρέλια την ημέρα). Πρόκειται για ποσότητα αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση ολόκληρης της χώρας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Φαίνεται όμως πως πρόκειται για μια win - win «συμφωνία», καθώς η Ρωσία... σπρώχνει τα πολύτιμα ενεργειακά προϊόντα της σε μια ούτως ή άλλως φιλική αγορά, μετά την απώλεια της ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ η Τουρκία αγοράζει - πιθανότατα - φτηνά καύσιμα σε ελκυστικές τιμές. 

Το τουρκικό «πλυντήριο» 

«Η Τουρκία επωφελείται τα μέγιστα καθώς αποκτά πρόσβαση σε σοβαρά υποτιμημένο ρωσικό πετρέλαιο/ντίζελ», δήλωσε ο Eugene Lindell, επικεφαλής διυλισμένων προϊόντων στη συμβουλευτική εταιρεία Facts Global Energy, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει επίσης πως η Ρωσία βρίσκει έναν πρόθυμο αγοραστή για τα ενεργειακά της προϊόντα.

Δεδομένου ότι η Τουρκία μπορεί ακόμη να εισάγει νόμιμα καύσιμα τύπου ντίζελ από τη Ρωσία, οι έμποροι μπορούν ενδεχομένως να την προμηθεύσουν με σχετικά φθηνά βαρέλια για να καλύψουν τις ενεργειακές της ανάγκες. Κι ενώ η Τουρκία αγοράζει φτηνά από τη Ρωσία, τα δικά της διυλισμένα προϊόντα μπορούν να πουληθούν σε υψηλότερες τιμές στην Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία μειώνει την παραγωγή πετρελαίου και πυροδοτεί αμφιβολίες για τις ποσότητες που αντλεί

Ο βαθμός στον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι ξεκάθαρος. Ενώ οι συνολικές εισαγωγές της Τουρκίας αυξήθηκαν τον Μάρτιο, ενισχυμένες κυρίως από αποστολές από τη Ρωσία, οι εξαγωγές της ήταν σχετικά σταθερές.

Η εικόνα θα μπορούσε να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τη διατήρηση αποθεμάτων στα διυλιστήρια. Αυτή η πρακτική μπορεί να δικαιολογήσει την ανάγκη της Τουρκίας για περισσότερες εισαγωγές με στόχο να καλύψει την ζήτηση της εσωτερικής αγοράς της, η οποία σύμφωνα με την Joint Organisations Data Initiative έφτανε τον Δεκέμβριο στα 560.000 βαρέλια την ημέρα.

Ο ρόλος των σεισμών

Ο αντίκτυπος των πρόσφατων καταστροφικών σεισμών στις απαιτήσεις εισαγωγής ντίζελ της χώρας είναι επίσης δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί.

«Το μόνο λογικό συμπέρασμα για την Τουρκία είναι ότι το σύστημα διύλισης λειτουργεί στο... ρελαντί», είπε ο Λίντελ. «Αν αυτό σχετίζεται με τον σεισμό μένει να φανεί».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ