Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Νέα αύξηση στα επιτόκια κατά 25 μ.β.

Πηγή: Pixabay

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της, αυτή τη φορά κατά 25 μονάδες βάσης, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεχίζοντας τον κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022, ενώ προανήγγειλε και άλλες αυξήσεις. 

Το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται πλέον στο 3,25% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 3,75%. Στην περασμένη συνεδρίαση του Μαρτίου, η ΕΚΤ είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μ.β.

Δεν άλλαξε η εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ τονίζει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλές για πολύ μεγάλο διάστημα, σημειώνοντας ότι τα νεότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση που είχε κάνει τον Μάρτιο για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του, δηλαδή για την επίτευξη του στόχου 2% το 2025. 

Σημειώνει ακόμη ότι ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού μειώθηκε τους τελευταίους μήνες, αλλά ο δομικός πληθωρισμός παραμένει ισχυρός. Ταυτόχρονα, οι αυξήσεις των επιτοκίων που έχουν γίνει από τον περασμένο Ιούλιο έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις χρηματοδοτικές και νομισματικές συνθήκες στην Ευρωζώνη. 

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία οι επόμενες κινήσεις

«Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίζουν ότι τα επιτόκια πολιτικής θα διαμορφωθούν σε επίπεδα αρκετά περιοριστικά για την επίτευξη της έγκαιρης επανόδου του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα διατηρηθούν στα επίπεδα αυτά για όσο διάστημα είναι αναγκαίο», αναφέρει η ΕΚΤ προσθέτοντας ότι το Δ.Σ. θα συνεχίσει να αποφασίζει με βάση τα οικονομικά στοιχεία «για να καθορίσει το κατάλληλο επίπεδο και τη διάρκεια του περιορισμού». 

Ειδικότερα, οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα συνεχίσουν να βασίζονται στην εκτίμηση του Δ.Σ. για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το φως των νεότερων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, τη δυναμική του δομικού πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής». 

Σταματούν από τον Ιούλιο οι επαναγορές ομολόγων του APP

Η ΕΚΤ αποφάσισε επίσης να σταματήσει τον Ιούλιο τις επαναγορές ομολόγων για αντικατάσταση τίτλων που λήγουν και έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος APP, ενώ το χαροφυλάκιο των ομολόγων του APP θα μειώνεται, όπως είχε αποφασιστεί σε προηγούμενη συνεδρίαση, κατά 15 δισ. ευρώ τον μήνα έως το τέλος Ιουνίου. 

Οι επανεπενδύσεις ομολόγων για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στην πανδημία (PEPP), στο οποίο συμμετείχαν και τα ελληνικά ομόλογα, θα συνεχισθούν τουλάχιστον έως το τέλος του 2024. 

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ