Νέα
  • ΓΔ: 1469.32 +0.36%
  • Τζίρος: 87,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Ερχονται αλλαγές στα κίνητρα για e-αποδείξεις - Γιατί δεν πιάστηκαν οι στόχοι

Πηγή: Pixabay

H επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις e-συναλλαγές και η επέκτασή τους στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί βασική προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου.

Στόχος είναι να περιοριστεί δραστικά η χρήση μετρητών στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων και οι επιχειρήσεις να «περνούν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους μέσα από τα μηχανήματα POS ή από άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, ώστε να υποχρεώνονται να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δείχνουν αύξηση της αξίας των συναλλαγών με κάρτες κατά 14% στα 94 δισ. ευρώ για το 2022, δείχνουν τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη ενθάρρυνση των φορολογουμένων ώστε να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα.

Δεν πιάστηκαν οι στόχοι

Τα υφιστάμενα κίνητρα δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής των 20 κατηγοριών ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι δαπάνες που πληρώθηκαν προς αυτούς με ηλεκτρονικά μέσα το 2022 ήταν ελάχιστες και κατώτερες των προσδοκιών.

►Διαβάστε και: ΑΑΔΕ: Ανοιξαν οι δηλώσεις για αναδρομικά μισθωτών και συνταξιούχων - Τα 4 SOS της υποβολής

Υπενθυμίζεται ότι μέτρο προβλέπει ότι για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025 από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών για υπηρεσίες από συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Ωστόσο,οι φορολογούμενοι γύρισαν την πλάτη στο μέτρο, αφού όπως αποδεικνύεται στην πράξη η μείωση του φόρου εισοδήματος που κερδίζουν με αποδειξη από αυτά τα επαγγέλματα είναι πολύ μικρότερη από την έκπτωση που θα τους κάνει ο επαγγελματίας χωρις τον ΦΠΑ 24% αν δεν λάβουν απόδειξη.

Εκρηξη e-συναλλαγών

Μεγάλη ανάπτυξη συνεχίζουν να γνωρίζουν οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2022 ανήλθε σε 1.930 δισ., από 1.65 δισ. το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16% σε σχέση με το 2021 .

Ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ανήλθε σε 1.775 εκατ., από 1.523 εκατ. το προηγούμενο έτος, αυξημένος κατά 17%. Οι χρεωστικές κάρτες συνέχισαν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών, με ποσοστιαία συμμετοχή 92% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών.

►Διαβάστε και: Ρυθμίσεις οφειλών: Γυρνούν την πλάτη στην αναβίωση των 120 δόσεων και τις νέες 72 δόσεις

Ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες ανήλθε σε 154 εκατ., από 135 εκατ. το 2021, αυξημένος κατά 14%. Οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 8% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών. Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 94 δισεκ. ευρώ, αυξημένη κατά 14% συγκριτικά με το 2021.

Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 12% σε 94 συναλλαγές, από 84 συναλλαγές το 2021.

Εξετάζοντας τους δείκτες πληρωμών στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, η μεταβολή του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά κάρτα οφείλεται περισσότερο στη σημαντική αύξηση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα σε 101 συναλλαγές, από 90 συναλλαγές το 2021, και λιγότερο στην αύξηση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα σε 52 συναλλαγές, από 46 συναλλαγές το 2021.

Αύξηση και στη μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα

Αντίστοιχα με την αύξηση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά κάρτα, κινήθηκε και η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα η οποία αυξήθηκε κατά 9% σε 4.556 ευρώ, από 4.186 ευρώ το 2021. Η αύξηση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά κάρτα οφείλεται κυρίως στον αριθμό και στην αξία των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες, δεδομένου του μεγαλύτερου όγκου τους.

Αναλυτικότερα, η μέση αξία συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα παρουσίασε αύξηση κατά 8% σε 4.898 ευρώ, από 4.546 ευρώ το 2021, ενώ η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα αυξήθηκε κατά 18% σε 2.501 ευρώ, από 2.117 ευρώ το προηγούμενο έτος.

Η μέση αξία ανά συναλλαγή συνέχισε την πτωτική πορεία της και το 2022, μειωμένη σε 48 ευρώ, από 50 ευρώ το 2021 και 58 ευρώ το 2020. Η πτώση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή καταγράφηκε κυρίως στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, καθώς μειώθηκε σε 49 ευρώ.

Στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, η μέση αξία ανά συναλλαγή αυξήθηκε σε 48 ευρώ, από 46 ευρώ το προηγούμενο έτος. Η συνεχιζόμενη διαχρονική μείωση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή πιθανόν να οφείλεται στην εκτενέστερη χρήση των χρεωστικών καρτών για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλής αξίας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ