Νέα
 • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
 • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΑΔΕ: Ξεκίνησαν οι κεντρικοί συμψηφισμοί φόρων και οφειλών - Με 5 εκατ. ευρώ από επιστροφές πληρώθηκε ο ΕΝΦΙΑ

Σε επιστροφές φόρου εισοδήματος σε 20.000 φορολογούμενους προχώρησε η ΑΑΔΕ μετά τον πρώτο κεντρικό συμψηφισμό που διενήργησε με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και διάφορες οφειλές που είχαν.

Η ΑΑΔΕ αποφάσισε να συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές.

Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στον συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.

►Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Ανοιξαν οι δηλώσεις για αναδρομικά μισθωτών και συνταξιούχων - Τα 4 SOS της υποβολής

Οι επιστροφές

Από τον πρώτο κεντρικό συμψηφισμό, σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος ήταν περίπου 5 εκατ. ευρώ και συμψηφίστηκε με την οφειλή του φετινού ΕΝΦΙΑ ή και άλλες οφειλές των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 119.839 φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό έχουν μοιραστεί μεχρι τώρα συνολικά το ποσό των 28,27 εκατ. ευρώ.

Την περασμένη Πέμπτη έγινε μια ακόμη εβδομαδιαία επιστροφή φόρου εισοδήματος, με την ΑΑΔΕ να καταβάλλει σε 34.761 φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό οι οποίοι συνολικά είδαν στον λογαριασμό τους το ποσό των 6,865 εκατ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και δικαιούνται επιστροφή φόρου ανέρχονται σε 201.918.

Οι συμψηφισμοί

Το πλάνο της ΑΑΔΕ με τους συμψηφισμούς προβλέπει:

 • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
 • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. 
 • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που προκύπτουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
 • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

►Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚΑ - Επίδομα Παιδιού: Κλείνει η πλατφόρμα - Πότε θα καταβληθεί η β' δόση

Με αργούς ρυθμούς η υποβολή δηλώσεων

Σαραντα οκτώ  ημέρες πριν λήξει κανονικά η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έχουν υποβληθεί 1.080.412 δηλώσεων σε σύνολο 6.500.000 που αναμένεται να κατατεθούν φέτος.

Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:

 • 53,85% ή 581.802 είναι μηδενικές. Δηλαδή δεν προκύπτει ούτε πληρωμή ούτε επιστροφή φόρου
 • σχεδόν τρεις στις δέκα ή 314.399 είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό πληρωμής φόρου 246,59 εκατ. ευρώ ή 784 ευρώ κατά μέσο όρο
 • 17,05% είναι πιστωτικές με μέση επιστροφή φόρου 366 ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ