Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EBRD για Ελλάδα: Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% για το 2023

Πηγή: EBRD

Σε δραστική αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), μία ημέρα μετά την αντίστοιχη αναθεώρηση από την Κομισιόν στο πλαίσιο των εαρινών προβλέψεων της.

Η EBRD προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί φέτος 2,4% αντί του 1,5% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι και η Κομισιόν προέβλεψε χθες ρυθμό ανάπτυξης 2,4% για φέτος.

Για το 2024, προβλέπεται  οριακή υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,3% έναντι 3% που εκτιμούσε η τράπεζα πριν από τρεις μήνες.

Θετικές οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές

Αν και η οικονομία επιβραδύνεται σε σχέση με την ανάπτυξη 5,9% που σημειώθηκε το 2022, «οι συνολικές βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές», σημειώνει στην έκθεσή της η EBRD. «Η υλοποίηση των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται με δάνεια και επιδοτήσεις του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Αναθεκτικότητας προχωρούν καλά και μετριάζουν τους καθοδικούς κινδύνους από την αναταραχή σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο», σημειώνει.

Οι δείκτες βιομηχανικής παραγωγής και κλίματος τους πρώτους μήνες του 2023 ήταν κυρίως θετικοί, σημειώνει η έκθεση. Για το δημόσιο χρέος αναφέρει ότι παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά ο λόγος αυτός μειώθηκε σημαντικά την τελευταία διετία, από άνω του 200% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020 σε περίπου 170% στο τέλος του 2022, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του ονομαστικού εισοδήματος και των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να είναι αντίστοιχη με την ανάπτυξη στο σύνολο των χωρών που χρηματοδοτεί η EBRD (2,2% φέτος και 3,4% το 2023) καθώς και με την ανάπτυξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (2,3% και 3%, αντίστοιχα).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ