Νέα
 • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
 • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tέλος χρόνου για ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέα προκαταβολή - Οι δόσεις, οι ρυθμίσεις και τα δικαιολογητικά

Πηγή: Intime

Περιθώριο μέχρι τα μεσάνυχτα έχουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή να καταβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ προκειμένου γλιτώσουν από την επιστροφή ολόκληρου του ποσού του κρατικού δανείου που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο σε έως 10 ίσες μηνιαίες δόσεις όπως προβλέπει το δοσολόγιο της ΑΑΔΕ ή σε 12 άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα τους. Οσοι θέλουν περισσότερες δόσεις υπάρχει και η λύση της πάγιας ρύθμισης. Με την ένταξη της οφειλής στην πάγια ρύθμιση οι φορολογούμενοι μπορούν να κερδίσουν έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες.

Βασική προϋπόθεση για την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων είναι η συνολική οφειλή να υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ, καθώς η ελάχιστη μηνιαία δόση για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων που εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση είναι το ποσό των 30 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, το επιτόκιο αγγίζει το 5,87%.

►Διαβάστε και: Φορολογικές Δηλώσεις: Η ΑΑΔΕ ανοίγει «παράθυρο» διορθώσεων χωρίς πρόστιμο για μικρότερο φόρο

Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση aade.gr.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Με τόκο, ο οποίος «τρέχει» από την 1η Δεκεμβρίου 2022, θα επιστρέψουν τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής οι επιχειρήσεις που δεν θα προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι τα μεσάνυχτα ή διαπιστωθεί ότι τελικά δεν τήρησαν τους όρους της κρατικής ενίσχυσης και κυρίως τη ρήτρα της απασχόλησης.

Η εφάπαξ και έντοκη εξόφληση των ποσών της επιστρεπτέας, που βεβαιώθηκαν με το «ραβασάκι» που είχε στείλει η ΑΑΔΕ στις επιχειρήσεις στις 2 Νοεμβρίου 2022, θα πρέπει να γίνει έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Σύμφωνα με την απόφαση εφόσον τα δικαιολογητικά τα οποία προσκομιστούν, κριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες πως καλύπτουν τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις, τότε οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά των ενισχύσεων μειωμένα έως και κατά 75% σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί και ισχύουν και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έλαβαν τις ενισχύσεις.

►Διαβάστε και: Χρέος: Νέα πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων φέρνει η επενδυτική βαθμίδα - Στόχος το ισχυρό σήμα στις αγορές

Τα δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλουν οι υπόχρεοι:

 • Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 1.12.2019 (ανάλογα με τη νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης), σύμφωνα με τον "Ορισμός Προβληματικής Επιχείρησης":
  - είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών,
  - είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Το ανωτέρω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη:

 • ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης δεν ήταν υψηλότερος του 7,5 και
 • ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) δεν ήταν κάτω του 1,0.
 • Πιστοποιητικό μη πτώχευσης, μη υποβολής αίτησης για πτώχευση, μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση και μη υποβολής αίτησης για θέση σε αναγκαστική διαχείριση.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ