Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Υψηλά επιτόκια: Πώς πυροδοτούν την ακρίβεια και φρενάρουν παραγωγικές επενδύσεις

Πηγή: Pixabay

Τα υψηλά επιτόκια στην οικονομία οδηγούν, όπως είναι φυσικό, στην ανατροπή των επενδυτικών σχεδίων για πολλές επιχειρήσεις. Η κατάσταση ανησυχεί έντονα το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που βλέπει ότι λόγω των υψηλών επιτοκίων ναρκοθετείται ο στόχος για υψηλή ανάπτυξη το 2023, αλλά και το 2024.

Το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι να κλείσει ο κύκλος του ακριβού κόστους χρήματος, που πλήττει διπλά την οικονομία. Από την μία συντηρεί μία κατάσταση ακρίβειας στην αγορά και από την άλλη φρενάρει ή στην καλύτερη περίπτωση αλλάζει επί τα χείρω τους σχεδιασμούς που έχουν κάνει οι επιχειρήσεις.  

Εκτός από αυτό, λειτουργούν και ως τροχοπέδη στην αλλαγή τάσης για τις τράπεζες, οι οποίες αφού πέρασαν μία μακρά περίοδο, όπου πιέστηκαν σε όλα τα επίπεδα, εκτιμούσαν ότι θα βγουν στον… αφρό, αλλά κάτι τέτοιο δείχνει να καθυστερεί.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα, το πρώτο 5μηνο του έτους, παρουσιάζονται μεγάλες αποπληρωμές επιχειρηματικών δανείων, κάτι που περιορίζει σημαντικά την πιστωτική επέκταση.

Ένας λόγος και ο βασικότερος ίσως είναι τα υψηλά επιτόκια και επιπρόσθετα αρνητικά λειτούργησαν και οι διπλές εκλογές που παραδοσιακά φρενάρουν μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

►Διαβάστε και: Κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το πρώτο μνημόνιο

Μικρή βελτίωση τον Ιούνιο

Όπως αναφέρουν επιχειρηματικοί και τραπεζικοί κύκλοι, τον Ιούνιο δείχνει να υπάρχει μικρή βελτίωση. Υπάρχουν κάποιες μικρές χαραμάδες ελπίδας, ότι η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι στο οποίο συνηγορεί και η καλυτέρευση της εικόνας τον Ιούνιο. Όπως σημειώνουν, υπάρχουν πολλά ώριμα επενδυτικά σχέδια τα οποία θα τεθούν σε τροχιά υλοποίησης τους επόμενους μήνες επιδρώντας θετικά στην πιστωτική επέκταση. Παράλληλα δεν αναμένονται νέες μεγάλες αποπληρωμές δανείων.

Θετικά θα επηρεάσει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που αναμένεται σχετικά σύντομα, αλλά και η επιτάχυνση που αναμένεται στις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Από την άλλη πλευρά, ανησυχία προκαλεί η προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομίες διεθνώς.

Το θέμα των επιτοκίων, του πληθωρισμού αλλά και της ανάπτυξης ήταν στην ατζέντα της συζήτησης ανάμεσα στο υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρα.

►Διαβάστε και: Αισιόδοξοι και σίγουροι για τον «καθαρό ορίζοντα» της οικονομίας Χατζηδάκης και Στουρνάρας

Η συζήτηση Χατζηδάκη - Στουρνάρα

Εκτός των άλλων στον τραπέζι βρέθηκαν:

  • Επιτόκια: Τονίστηκε ότι για την αύξηση των επιτοκίων και την επιβάρυνση των νοικοκυριών, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς τις τράπεζες για προστασία και στήριξη των δανειοληπτών που πιέζονται
  • Πληθωρισμός: Στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, όχι μόνον ως γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή, αλλά ακόμα και στον κλάδο των τροφίμων. Για την αντιμετώπισή του απαιτείται ότι θα πρέπει βρεθεί «φάρμακο» για τις αυξημένες τιμές που έχουν οι επιχειρήσεις. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, την προσφορά και τον ανταγωνισμό, που θα ανακόψουν τις μεταρρυθμίσεις.
  • Μισθοί: Να τηρηθεί η ισορροπία έτσι ώστε να μην βρεθεί η χώρα σε ένα αυξητικό «σπιράλ» τιμών και μισθών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ