Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Π. Τζεντιλόνι-Eurogroup: Δημοσιονομικός περιορισμός και τέλος στα μέτρα στήριξης για την ενέργεια

Ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι

O δημοσιονομικός προσανατολισμός της ευρωζώνης για το 2024 είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης του Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της ευρωζώνης, Πάολο Τζεντιλόνι, το βασικό θέμα είναι ότι έπειτα από τρία χρόνια επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, η Επιτροπή προτείνει (όπως έχει ήδη κάνει από το Μάιο) έναν πιο περιοριστικό δημοσιονομικό προσανατολισμό που θα βασίζεται πρώτα απ' όλα στη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης των τιμών της ενέργειας - κάτι το οποίο η Επιτροπή συνιστά ανεπιφύλακτα να εφαρμόσουν σταδιακά όλα τα κράτη-μέλη.

«Ο στόχος είναι πολύ ξεκάθαρος. Πρέπει να εργαστούμε χέρι-χέρι με τη νομισματική πολιτική για να κάμψουμε τον πληθωρισμό», τόνισε ο Π. Τζεντιλόνι, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά ο βασικός πληθωρισμός είναι επίμονος.

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο Π. Τζεντιλόνι, η Επιτροπή συνιστά να διατηρηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για επενδύσεις, ιδιαίτερα για κρίσιμες επενδύσεις σε κοινούς στρατηγικούς τομείς, όπως είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση. Πρόσθεσε, τέλος, ότι για να βρεθεί η κατάλληλη «ισορροπία» θα χρειαστεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό για τους δημοσιονομικούς κανόνες - μια συμφωνία η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Το Eurogroup αναμένεται να εκδώσει σήμερα δήλωση σχετικά με τον δημοσιονομικό προσανατολισμό της Ευρωζώνης το 2024.

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί επίσης το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαιακών και χρηματοπιστωτικών αγορών και το ψηφιακό ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ