Νέα

Ακρίβεια: Η υπέρβαση στα έσοδα φέρνει νέα μέτρα για τους ευάλωτους -Τι θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ

Διαβατήριο για επιπρόσθετες παροχές αποτελεί η θετική πορεία της οικονομίας, με τον ρυθμό ανάπτυξης να κινείται πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και την πορεία των εσόδων να βρίσκεται πάνω από τον στόχο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό με βάση τις οποίες ο πρωθυπουργός από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δώσει το περίγραμμα των νέων παρεμβάσεων, οι οποίες θα απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών η υπέρβαση των εσόδων από το στόχο κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ τουλάχιστον προέρχονται από τη μεγέθυνση της οικονομίας η οποία αποτυπώνεται στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πακέτο των μέτρων της ΔΕΘ θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και όχι μόνιμο και ως στόχο θα έχουν την άμβλυνση των επιπτώσεων στις ευάλωτες κοινωνικές από την συνέχιση της ακρίβειας, η οποία συνεχίζει και καλπάζει.

Διαβάστε επίσης: Αλλαξε... έδρα η φοροδιαφυγή - Από τη Μύκονο μεταφέρθηκε σε Ανδρο και Πάρο

Τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο

Τα σενάρια αναφέρουν ότι στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται τα εξής μέτρα τα οποία και κοστολογούνται:

 • Επίδομα θέρμανσης: Σχεδιάζεται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με ταυτόχρονες αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο να προστατευθούν οι ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη στην  περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές  του πετρελαίου. Να σημειωθεί ότι πέρυσι χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του έφτασε τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.
 • Λογαριασμοί ρεύματος: Σχεδιάζεται να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τα  ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες ότι ενδεχομένως να αφορά περισσότερους καταναλωτές. Τα εμπλεκόμενα υπουργεία, Οικονομικών και Ενέργειας ανταλλάσσουν στοιχεία ενώ η παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.
 • Επιταγή ακρίβειας: Νέα έκτακτη παροχή 200 - 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους, η οποία θα δοθεί τα Χριστούγεννα.
 • Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Θα χορηγηθεί σε συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αυξήσεις την 1η Ιανουαρίου του 2024.
 • Market Pass: Θα επεκταθεί το μέτρο τουλάχιστον έως το τέλος τους έτους, καθώς δεν φαίνεται να αναχαιτίζεται η ακρίβεια στα τρόφιμα. 
 • Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Επέκταση έως τον Ιούνιο του 2024 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομικών τα έσοδα καταγράφουν σημαντική υπέρβαση σημειώνοντας αύξηση 7,5% στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023 δημιουργώντας πλεόνασμα 3,55 δισ. ευρώ στα κρατικά  ταμεία.

►Διαβάστε επίσης: Χωρίς επιπλέον φόρο οι επτά στις δέκα φορολογικές δηλώσεις - Εχει ήδη υποβληθεί το 91%

Συγκεκριμένα:

 • Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 37,145 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 541 εκατ. ευρώ.
 • Οι εισπράξεις από φόρους ανήλθαν σε 33,768 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 2,347 δισ. ευρώ.
 • Οι δαπάνες συγκρατήθηκαν στα 38,583 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να υπάρχει εξοικονόμηση 1,423 δισ. ευρώ.     
 • Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 3,555 δισ. ευρώ και θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο καθώς δεν εισπράχθηκαν 1,5 δισ. ευρώ από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και 1,718 δισ. ευρώ από τη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης.
 • Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 3,947 δις. ευρώ αυξημένες κατά 636 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ