Νέα
  • ΓΔ: 1264.69 -0.05%
  • Τζίρος: 110,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρεύμα: Nέες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση - Στο επίκεντρο νοικοκυριά και συνεπείς καταναλωτές

Νέο πακέτο μέτρων  αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση προβλημάτων στη λιανική αγορά ρεύματος, καθώς και για τη στήριξη των καταναλωτών, δίνοντας έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες θα ανακοινωθεί, σύντομα, μία δέσμη μέτρων για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τους πολύτεκνους και τους κατοίκους σε περιοχές αυξημένων ενεργειακών αναγκών, που αναγκάζονται να ξοδεύουν σημαντικό ποσοστό του εισοδήματός τους γι’ αυτό τον σκοπό (π.χ. θέρμανση νοικοκυριού σε ορεινή περιοχή της χώρας).

Οι νέες παρεμβάσεις στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και τους συνεπείς ενεργειακούς καταναλωτές, πρόκειται να ανακοινωθούν μετά τη διεξαγωγή της 87ης ΔΕΘ.

Παράλληλα με τα μέτρα, ετοιμάζεται και το σχετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, όπου όπως είπε πρόσφατα ο κ. Σκυλακάκης, το κόστος τους ανέρχεται στο 4% του λογαριασμού που πληρώνει ο καταναλωτής.

Επιπλέον, επανέλαβε την ανάγκη για αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι όπως είπε υπολογίζονται περί τις 25.000 με 50.000.

Όσον αφορά τα προγράμματα για εξοικονόμηση ενέργειας, επιταχύνεται η εκκίνηση και νέων προγραμμάτων εξοικονόμηση αλλά και αυτοπαραγωγής στις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, τα νέα προγράμματα εξοικονομώ θα διαφέρουν από τα σημερινά, καθώς θα θέσουν διαφορετικούς συντελεστές ανάλογα την περιοχή και τις θερμοκρασίες, κατά το πρότυπο το επιδόματος θέρμανσης.

►Διαβάστε επίσης: Ταμείο Ανάκαμψης: Πού θα πάνε τα 795 εκ. ευρώ από το REPowerEU

Μεσοπρόθεσμη λειτουργία της αγοράς

Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΝ αποφάσισε στα τέλη Ιουλίου να παραταθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 το σημερινό έκτακτο σχήμα λειτουργίας της αγοράς και ο  μηχανισμός επιστροφής των υπερεσόδων στη χονδρική αγορά, που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2022.

Σε ό,τι αφορά στη μέσομακροπρόθεσμη λειτουργία της αγοράς, αυτό που επιδιώκει το ΥΠΕΝ είναι  μια αγορά ανταγωνιστική με όλο και περισσότερους παίκτες, ώστε να λειτουργεί πάντα προς όφελος του καταναλωτή. Επιδιώκει, επίσης, να αντιμετωπίσει δομικές αδυναμίες (στρατηγικοί κακοπληρωτές, ρευματοκλοπή κ.λπ.) και μέσω της επιτάχυνσης της εισόδου των ΑΠΕ και της δημιουργίας νέου ηλεκτρικού χώρου (επέκταση δικτύων, αποθήκευση κ.λπ.) να προσφέρει σταθερές ή/και μειούμενες τιμές, ενεργειακή αυτάρκεια και θα μας κάνει πρωταγωνιστές στην πράσινη, ενεργειακή μετάβαση. 

►Διαβάστε επίσης: Α. Σιάμισιης (HELLENiQ Energy): Στόχος για 1 δισ. EBITDA, με φόρα στις ΑΠΕ και πωλητήριο στη ΔΕΠΑ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ