Νέα
  • ΓΔ: 1271.2 +0.51%
  • Τζίρος: 101,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Reuters: Η Ελλάδα θα εκδώσει ομόλογα ύψους 7 δισ. ευρώ το 2024

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Νέες εκδόσεις ομολόγων, συνολικού ύψους έως 7 δις. ευρώ, σχεδιάζει η Ελλάδα το 2024, παράλληλα με το άνοιγμα παλαιότερων εκδόσεων (reopening) έως 500 εκατ. ευρώ κάθε φορά, αν χρειαστεί, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα, θα επιτρέπεται σε Ελληνες αποταμιευτές να συμμετέχουν στις δημοπρασίες ετήσιων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, όπως συνέβη με την τελευταία έκδοση που είχε απόδοση 3,81%.

Μείωση του στοκ των εντόκων γραμματίων

«Το ποσό των περίπου 7 δισ. ευρώ που σκοπεύουμε να αντλήσουμε από τις αγορές μπορεί να αυξηθεί λίγο, εάν μειωθεί ο όγκος των εντόκων γραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία», σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Το απόθεμα των εντόκων γραμματίων ανέρχεται σήμερα σερ περίπου 11,5 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1,5 δισ. -2 δισ. ευρώ το 2024.

Η Ελλάδα έχει αντλήσει περίπου 9 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους μέχρι στιγμής φέτος, ενώ πέρυσι συγκέντρωσε 8,3 δισ. ευρώ.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Βέλγιο συγκέντρωσε ένα ποσό - ρεκόρ 21,9 δισ. ευρώ από τους αποταμιευτές σε ομολόγων με στόχο να πιεσθούν οι τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων.

Οι εκδόσεις είναι αρκετές για τις πληρωμές τόκων 

«Δεν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε με την έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου», ανέφερε άλλη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι οι καταθέτες μπορούν να συμμετέχουν σε δημοπρασίες για έντοκα διάρκειας 12 μηνών.  

«Η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2024 θα αρκεί για να καλύψει πλήρως τις πληρωμές επιτοκίων για το έτος», δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι από το 2025 και μετά η Ελλάδα αναμένει ότι το ετήσιο πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο από τις πληρωμές επιτοκίων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ