Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ακρίβεια: Δύσκολη εξίσωση ο χειμώνας με τους φόβους για νέο ράλι σε φυσικό αέριο, ρεύμα και πετρέλαιο να εντείνονται

Euros
Πηγή: Pexels

Διπλό πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση ο επερχόμενος χειμώνας αλλά και η επιμονή της ακρίβειας, την ώρα μάλιστα που ο δημοσιονομικός χώρος δείχνει να... αδειάζει ανησυχητικά.

Η πρόσφατη θεομηνία στην Θεσσαλία ουσιαστικά καταβρόχθισε τον όποιο δημοσιονομικό χώρο είχε δημιουργηθεί ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα και πλέον τα όποια περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα, είτε για την στήριξη των ευάλωτων απέναντι στην ακρίβεια, είτε για την αποκατάσταση ζημιών σε μία ενδεχόμενη νέα φυσική καταστροφή.

Εκείνο πάντως που φοβούνται στην κυβέρνηση είναι να υπάρξει ένας βαρύς χειμώνας και παράλληλα, πρωτίστως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να μην συνεχίσει το ράλι και επιπρόσθετα να μην ανατιμηθούν οι άλλες δύο μορφές ενέργειας, δηλαδή φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι ενδείξεις που υπάρχουν σήμερα στην αγορά μόνο ευοίωνες δεν είναι και αυτό διότι, το πετρέλαιο θέρμανσης δείχνει να διαμορφώνει μία τιμή άνω του 1,5 ευρώ, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η τιμή μπορεί με βάση τα σημερινά δεδομένα ίσως και να φτάσει τα 1,6 ευρώ το λίτρο.

►Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Πώς ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν retailers και προμηθευτές να μειώσουν τις τιμές

Δυσοίωνα τα πρώτα δείγματα 

Μάλλον ανησυχητικά είναι τα μαντάτα και από το μέτωπο του φυσικού αερίου που το τελευταίο διάστημα η τιμή του κινείται ανοδικά και πλέον βρίσκεται πάνω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ λίγες εβδομάδες πριν ήταν κάτω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα.

Όπως είναι φυσικό και η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα επηρεαστεί. Ήδη βρίσκεται πάνω από τα 110 ευρώ η μεγαβατώρα και με βάση της προβλέψεις τις επόμενες ημέρες θα … «τσιμπήσει» αφού δεν θα μπορούν λόγω της κακοκαιρίας να στηρίξουν το σύστημα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Φοβίζει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Δύσκολος προμηνύεται ο χειμώνας για τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν να ζεστάνουν το σπίτι τους με πετρέλαιο θέρμανσης. Η διάθεση - διανομή του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, με την αρχική τιμή του να υπολογίζεται στο σχεδόν απαγορευτικό ποσό μεταξύ 1,55 και 1,60 ευρώ.

Το βασικό επίδομα παραμένει στα 350 ευρώ και επιδοτούνται πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και pellet, ενώ δεν ισχύει η διπλή επιδότηση που έλαβαν πέρυσι όσοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το ακριβό φυσικό αέριο και να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες. Το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

►Διαβάστε επίσης: Ράλι δίχως φρένα στις τιμές των τροφίμων - Γιατί είναι δύσκολο να αποδώσουν τα μέτρα του ΥΠΑΝ

Οι καταναλωτές εφέτος δεν θα έχουν το μπόνους της επιδότησης στην αντλία, αφού κονδύλια δεν υπάρχουν, ενώ και η ΕΕ είναι αντίθετη σε οριζόντιες επιδοτήσεις. Εφέτος η τιμή, σε πραγματικές συνθήκες, θα είναι μεν χαμηλότερη κατά περίπου 23 λεπτά το λίτρο, αλλά οι καταναλωτές θα κληθούν να την πληρώσουν κατά περίπου 8 με 10 λεπτά ακριβότερα, λόγω της απουσίας επιδότησης στη αντλία (θεωρείται μάλλον σίγουρο ότι το παράδειγμα του κράτος θα το ακολουθήσουν και τα διυλιστήρια). Όλα αυτά βέβαια με βάση τα σημερινά δεδομένα, αφού οι μεταβολές είναι συχνές.

Για παράδειγμα πέρυσι, ενώ η τιμή ξεκίνησε στα 1,412 ευρώ (μέσα επίπεδα), έφτασε λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων περίπου στα 1,12 ευρώ το λίτρο, λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της τότε ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται κατά μέσο όρο περίπου 30 λεπτά φθηνότερα από το diesel κίνησης. Εφέτος η τιμή του diesel είναι κοντά στο 1,8 ευρώ, ενώ πέρυσι στα μέσα Οκτωβρίου ήταν πάνω από το 2,1 ευρώ λίτρο. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ