Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Στην τελική ευθεία 17.000 ενστάσεις από «κομμένες» επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Επιστρεπτέα 6 - Επιχειρήσεις
Πηγή: Intimenews

Γκάζι πατάει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του μήνα ο έλεγχος των ενστάσεων που έχουν υποβάλει 17.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που «κόπηκαν» από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής ή έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που θεωρούν ότι δικαιούνται.

Στη τελική ευθεία ο επανέλεγχος των αιτήσεων 

Ο επανέλεγχος των αιτήσεων από την αρμόδια επιτροπή βρίσκεται στην τελική ευθεία, ενώ για να τρέξει γρηγορότερα η διαδικασία, συνδράμει ιδιωτική εταιρία η οποία παράσχει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη που χρειάζεται η επιτροπή που έχει αναλάβει τον έλεγχο των ενστάσεων.

►Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Διαγραφή ή «κούρεμα» προστίμων για τρεις στις δέκα προσφυγές - Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο έλεγχος των ενστάσεων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου

Τότε θα αποσαφηνιστεί πλήρως ο αριθμός των επαγγελματικών και των επιχειρήσεων που θα λάβουν αναδρομικά τα χρήματα από τους επτά  κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Στόχος είναι να μην υπάρξει παράταση, καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και δεν αποκλείεται να παραταθεί η χρονική περίοδος ελέγχου των ενστάσεων και η ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων, εάν δεν επαρκεί ο χρόνος. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις, με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

►Διαβάστε επίσης: Πως θα ζεσταθούμε τον χειμώνα - Τι θα γίνει με πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα

Σύμφωνα με τη σχετική  υπουργική απόφαση:

  • Αιτήματα επανεξέτασης που αφορούν επιχειρήσεις για τις οποίες έχει πραγματοποιηθεί παύση εργασιών, ανεξαρτήτως αιτίας, κατά το χρόνο καταβολής της ενίσχυσης, δεν δύναται να ικανοποιηθούν.
  • Τα αιτήματα επανεξέτασης που αφορούν αιτούσες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει, σε προηγούμενο χρόνο από την υποβολή της αίτησης χορήγησης, δήλωση έναρξης για άσκηση δραστηριότητας επιχειρηματικού περιεχομένου και διακοπής εργασιών στο φορολογικό μητρώο, εξετάζονται λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα οικονομικά δεδομένα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που προκύπτουν από την τελευταία δήλωση έναρξης.

Ο έλεγχος

Ο έλεγχος των ενστάσεων διενεργείται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία που έχει αποστείλει εγγράφως η ΑΑΔΕ και περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της. Οι αιτήσεις για λήψη των κρατικών δανείων που είχαν απορριφθεί για διάφορους λόγους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, επανεξετάζονται μετά από φορολογικούς ελέγχους σε βιβλία και στοιχεία ενώ διενεργούνται και άλλοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η διαδικασία προβλέπει ότι σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου.

Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ