Νέα
  • ΓΔ: 891.69 +0.78%
  • Τζίρος: 68,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Το ενδεχόμενο πανελλαδικού lockdown και οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ - Αγωνία στο ΥΠΟΙΚ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Mε την αγωνία να κορυφώνεται για το πότε θα επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα να ανοίξει η αγορά και την οικονομία να βρίσκεται στο κόκκινο, το μεγάλο ζητούμενο είναι πλέον πού θα σταματήσει το σπιράλ των αρνητικών επιδόσεων και των συνεπειών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. H χρονική στιγμή που θα καταγραφεί το τέλος του lockdown έχει καθοριστική σημασία για την αναστροφή του κλίματος και την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς η ζημία μέχρι στιγμής είναι μεγάλη και μη αναμενόμενη.

Για την ώρα όχι μόνο δεν φαίνεται κάποιο σημάδι αισιοδοξίας, αλλά αντιθέτως οι «πονοκέφαλοι» του οικονομικού επιτελείου μεγεθύνονται καθημερινά λόγω των δυσμενών υγειονομικών δεδομένων, ενώ η άγνωστη έκβαση της πανδημίας και το πιθανό πανελλαδικό lockdown ανατρέπoυν κάθε προγραμματισμό και χρονοδιάγραμμα και καθιστούν δυσβάστακτο το κόστος για τον προϋπολογισμό.

Σκυλακάκης: Σχεδόν εξαντλήθηκαν τα κονδύλια στήριξης

Όπως παραδέχθηκε σε συνέντευξή του χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, «ήδη με τις διαρκείς παρατάσεις του lockdown σχεδόν εξαντλήθηκαν τα κονδύλια στήριξης που είχαν προϋπολογισθεί για το 2021, στα οποία προστέθηκαν και τα κονδύλια του React EU, που επίσης είχαν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό». Το ερώτημα είναι πόσα επιπλέον δισ. μπορεί να διαθέσει το κράτος για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων χωρίς να διακινδυνεύσει τη βιωσιμότητα του χρέους και χωρίς να πειράξει το «μαξιλάρι» ρευστότητας που αυτή τη στιγμή έχει κοντά στα 32 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η μεγάλη ανησυχία των κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών έχει να κάνει με τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων τον Μάρτιο αλλά και τι μπορεί να φέρει ο Απρίλιος. Ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 8 Μαρτίου και στη συνέχεια από τον Απρίλιο σταδιακό άνοιγμα της εστίασης έχει ανατραπεί, με συνέπειες ακόμα και για τον προϋπολογισμό του 2022, αφού ειδικά το κλείσιμο του λιανεμπορίου αποτυπώνεται σε φορολογικά έσοδα την επόμενη χρονιά.

Ενδεχομένως πάνω από 2,6 δισ. η «αιμορραγία» στο ΑΕΠ

Οι 24 ημέρες lockdown από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου εκτιμάται ότι θα αφαιρέσουν συνολικά από την ανάπτυξη 1,2 μονάδες, ενώ εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για συνέχιση της καραντίνας για άλλες δύο εβδομάδες, στον συνολικό λογαριασμό θα πρέπει να προστεθεί τουλάχιστον άλλη μισή μονάδα. Αυτό σημαίνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η αιμορραγία στο ΑΕΠ θα ξεπεράσει τα 2,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, στο ενδεχόμενο καθολικής εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για 15 ημέρες το κόστος θα ανέλθει σε τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, καθώς το 70% της χώρας είναι ήδη «κόκκινο». Συνολικά, πάντως, το κόστος του πλήρους lockdown στη χώρα είναι 3 δισ. ευρώ τον μήνα. 

Η παράταση της πανδημίας προφανώς επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε όλους κλάδους και την οικονομική δραστηριότητα. Όπως έχει τονίσει και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η όποια προσπάθεια του κράτους να αντισταθμίσει τις απώλειες είναι πεπερασμένη, παρά τη διάθεση της κυβέρνησης, την ευχέρεια χαμηλότοκου δανεισμού και την ύπαρξη του «μαξιλαριού» των 34 δισ. ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα, εξαιτίας της παράτασης του lockdown οδεύουμε προς ανάπτυξη 3,5% ή ακόμα χαμηλότερα, από στόχο για ανάπτυξη 4,8%, ενώ το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,5%, από 3,9% του ΑΕΠ που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Όπως φαίνεται, είναι αβέβαιη κάθε έκβαση των μακροοικονομικών/δημοσιονομικών μεγεθών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ