Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λαγκάρντ: Η μάχη κατά του πληθωρισμού πάει καλά - Αντιμέτωπη με στασιμότητα η Ευρωζώνη

Πηγή: AP

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε στους επικεφαλής των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού πηγαίνει καλά, αλλά ανησυχεί επειδή δεν υπάρχει συμφωνία των χωρών της Ευρωζώνης για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Οι απόψεις της Λαγκάρντ διατυπώθηκαν τρεις ημέρες πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη στην Αθήνα, με τα επιτόκια να αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα, για πρώτη φορά μετά από δέκα διαδοχικές αυξήσεις τους τελευταίους 15 μήνες.

Καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία

Μιλώντας σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup, η Λαγκάρντ είπε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει στασιμότητα και καθοδικούς κινδύνους τα επόμενα τρίμηνα, αλλά οι κίνδυνοι για τις τιμές είναι πιο ισορροπημένοι.

Σημείωσε ακόμη ότι οι αγορές τείνουν να αντιδρούν άμεσα σε διχασμό της Ευρώπη για το θέμα της Μέσης Ανατολής ή άλλα θέματα και πρόσθεσε ότι τα spreads μεταξύ των κρατικών ομολόγων θα είναι μεγαλύτερα, αν η ΕΕ δεν συντονιστούν περισσότερο.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ διαμαρτυρήθηκε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ έως τον Ιανουάριο, οπότε θα τεθεί ξανά σε ισχύ ο περιορισμός για το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, θα υπάρξει πρόβλημα επειδή θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στη νομισματική πολιτική για τη μείωση του πληθωρισμού.

Δύσκολη μία συμφωνία φέτος για τους δημοσιονομικούς κανόνες

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, απάντησε ότι το διακύβευμα για την επίτευξη συμφωνίας φέτος είναι πράγματι, προσθέτοντας ότι αυτή θα είναι πολύ δύσκολα εφικτή.

Υποσχέθηκε, επίσης, να ασκήσει ο ίδιος πίεση στην Ιταλία να επικυρώσει τη συμφωνία για τον ESM, λέγοντας ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μη συμβεί αυτό και τότε δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των εργαλείων διάσωσης του Μηχανισμού οι χώρες που θα είχαν τυχόν αυτή την ανάγκη. Είπε, μάλιστα, ότι το θέμα θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είπε επίσης ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία για τους δημοσιονομικού κανόνες καθώς οι θέσεις μεταξύ των χωρών εξακολουθούν να έχουν μεγάλες διαφορές.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ