Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχεται bonus έως 3.000 ευρώ σε όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή και μαϊμού αποδείξεις - Νέο ελάχιστο «τεκμαρτό» εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

Την χρηματική ανταμοιβή για όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και μαϊμού αποδείξεις μέσω της εφαρμογής e-appodixi θεσμοθετεί το υπουργείο Οικονομικών, με το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται αύριο, Τρίτη, 31 Οκτωβρίου στο υπουργικό συμβούλιο. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως το πλαφόν της αμοιβής εξετάζεται να τοποθετηθεί κοντά στα 3.000 ευρώ, ενώ το ελάχιστο ποσό του bonus θα υπολογίζεται πιθανότατα με βάση το ποσό της «παράνομης» απόδειξης-συναλλαγής (π.χ. πολλαπλάσιο του ποσού της απόδειξης). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να δικαιωθεί κάποιος την ανταμοιβή θα πρέπει η καταγγελία να είναι επώνυμη και θα πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι βάσιμη, δηλαδή να προκύψει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη και φοροδιαφυγή.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η πλατφόρμα appodixi, που λειτουργεί από τον Σεπτέμβρη του 2022, έχει δεχτεί πάνω από 135.000 καταγγελίες, η πλειοψηφία εκ των οποίων όμως - δηλαδή το 55% - είναι ανώνυμες. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να μπει «φρένο» στις «πλαστές» συναλλαγές, ως εκ τούτου να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η φοροδιαφυγή αφού θα έρχονται στο φως όσοι αποκρύπτουν τζίρους και εκδίδουν αποδείξεις από «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές, στους οποίους και θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα και λουκέτα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εν ευθέτω χρόνο θα συνδεθούν με χρηματική ανταμοιβή και οι καταγγελίες που γίνονται από την νέα πλατφόρμα για τις ηλεκτρονικές καταγγελίες που παρουσίασε σήμερα η ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής. 

Αλλάζει η φορολόγηση των επαγγελματιών

Το μπόνους προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών της ΑΑΔΕ. Ο ίδιος προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, με τις σχετικές ρυθμίσεις να περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Χατζιδάκης έδωσε το πνεύμα των αλλαγών, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί οι εργοδότες ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους υπαλλήλους που απασχολούν οι οποίοι μάλιστα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ μόλις δυο στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 9.100 ευρώ το χρόνο το οποίο αντιστοιχεί στο εισόδημα ενός εργαζομένου ο οποίος παίρνει 650 ευρώ καθαρά το μήνα για 14 μήνες, στον ιδιωτικό τομέα.

Προφανώς με το νομοσχέδιο θα εισαχθεί ένας νέος τρόπος υπολογισμού ενός ελάχιστου «τεκμαρτού εισοδήματος» για τους ελεύθερους επαγγελματίες - που θα είναι μαχητός - αλλά θα τεκμαίρει πως δεν μπορεί ο επαγγελματίες να κερδίζει λιγότερα από το ύψος του εκάστοτε κατώτατου μισθού.  

Νέα πλατφόρμα για ηλεκτρονικές καταγγελίες

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο των επίσημων ανακοινώσεων για τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, μέσω της πύλης aade.gr όπου οι φορολογούμενοι μπορούν να καταγγέλλουν φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις αλλά ακόμα και φαινόμενα διαφοράς. Όπως είπε ο Γ. Πιτσιλής, η πλατφόρμα αποτελεί ακόμα ένα βήμα για την προστασία των δημοσίων εσόδων.

«Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής πρέπει να δοθεί από όλους μας», τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης σημειώνοντας ότι οι αφηρημένες και διάσπαρτες καταγγελίες είναι άχρηστες σε αντιδιαστολή με τις οργανωμένες καταγγελίες μέσω της εφαρμογής.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ