Νέα
  • ΓΔ: 1459.75 +0.51%
  • Τζίρος: 60,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ - Φοροδιαφυγή: Στο «κυνήγι» των influencers - Ο ειδικός αλγόριθμος και τα social media

Eκτεταμένους ελέγχους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να εντοπίσει τo μαύρο χρήμα  που διακινείται συστηματικά πραγματοποιεί η ειδική ομάδα ελεγκτών της ΑΑΔΕ που έχει επιφορτισθεί με το συγκεκριμένο καθήκον. Οι ελεγκτές κάνουν φύλλο και φτερό το Facebook, το Instagram, το TikTok και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο τον εντοπισμό  φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που πωλούν αγαθά και υπηρεσίες μέσω διαδικτύου χωρίς να εκδίδουν παραστατικά αλλά και φορολογούμενων  που δεν δηλώνουν τα ποσά που λαμβάνουν για την προβολή συγκεκριμένων προϊόντων.

►Διαβάστε επίσης: Κλειδώνει η ΑΑΔΕ τις δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος με βάση το MyData - Σφίγγει ο κλοιός για τους επαγγελματίες

O ειδικός αλγόριθμος

Πολύτιμος σύμμαχος είναι ένας ειδικός αλγόριθμος  που «τρέχει» συνδυαστικές διασταυρώσεις αποκαλύπτοντας λαβράκια φοροδιαφυγής. Στόχος των ελεγκτών είναι η αποκάλυψη «μαύρων» πωλήσεων μέσω των social media και κρυφών εισοδημάτων.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί χρησιμοποιούν τα social media  «εδώ και καιρό» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ,Γιώργος Πιτσιλής αποκαλύπτοντας ότι  έχει εντοπιστεί ήδη ένας influencer ο οποίος φοροδιέφευγε συστηματικά, ενώ σε εξέλιξη είναι έρευνες και για άλλες περιπτώσεις.

«Χρησιμοποιούμε τα social media εδώ και καιρό, ούτως ή άλλως χρησιμοποιούμε εδω και καιρό αυτές τις πληροφορίες. Είχαμε περίπτωση influencer που υπέβαλε κιόλας δήλωση συμμόρφωσης δηλαδή έκανε δήλωση με την οποία συμφώνησε με το αποτέλεσμα και άλλες περιπτώσεις που αυτή τη στιγμή ελεγκτικά είναι σε εξέλιξη και θα πούμε περισσότερα όταν είναι κατάλληλος ο χρόνος» τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ στα parapolitika, προσθέτοντας ότι«Δεν είναι λίγοι οι influencer. Φαίνεται ότι η αγορά έχει διαμορφώσει και τιμοκαταλόγους ανάλογα με το πόσους followers έχει ο καθένας αυτό για εμάς είναι μια πληροφορία η οποία μας βοηθάει να κάνουμε αυτό που λέμε έμμεση τεχνική ελέγχου» πρόσθεσε.

►Διαβάστε επίσης: Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ο 10λογος των ανατροπών σε φόρους και τέλος επιτηδεύματος - Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν, οι εξαιρέσεις - Παραδείγματα

Συστηματικοί έλεγχοι

Τα κρούσματα φοροδιαφυγής μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να «φυτρώνουν σαν μανιτάρια» ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία .Τα τελευταία έτη οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής  Δημοσίων Εσόδων παρακολουθούν συστηματικά  τα social media,facebook και instagram   για να εντοπίσουν  υποθέσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Οι ελεγκτικές αρχές επιστρατεύουν στο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής τη διενέργεια ελέγχων και διασταυρώσεων  μέσω του facebook και άλλων εφαρμογών του διαδικτύου για να σκανάρουν  ύποπτες συναλλαγές και παράνομο εμπόριο ώστε να πέσουν στα δίχτυα των ελεγκτών  φορολογούμενοι που  μέσω του λογαριασμού τους στο Facebook εμπορεύονται διάφορα προϊόντα, σε δελεαστικές τιμές, αλλά χωρίς να δηλώνουν τις συγκεκριμένες συναλλαγές στην εφορία και να μην πληρώνουν ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

Ειδικά για πωλήσεις μέσω διαδικτύου, οι εφοριακοί  εξετάζουν τον αριθμό των φίλων κάθε επιχείρησης αλλά και τα σχόλια των πελατών στο Facebook. Συνήθως το ύψος της φοροδιαφυγής στις περιπτωσεις που εντοπίζει η ΑΑΔΕ  ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδeς ευρώ.

«Αυτό το οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι η ΑΑΔΕ δεν κάθεται και ανοίγει τα προφίλ και τους λογαριασμούς του κάθε πολίτη και ερευνά τι φωτογραφίες ανεβάζει, εάν ανεβάζει φωτογραφίες από πισίνες ή από πολυτελή αυτοκίνητα, δεν κάνει κάτι τέτοιο. Εκεί που εστιάζει είναι σε εκείνους τους λογαριασμούς όπου υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα και εκεί ανακαλύπτει αποκτηθείσα φορολογητέα ύλη που στη συνέχεια αποφέρουν έσοδα για τα κρατικά ταμεία»»ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Όμηρος Τσάπαλος στην ΕΡΤ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ