Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

ΕΝΦΙΑ - Αντικειμενικές: Στον αέρα τα σχέδια για αναπροσαρμογή

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Ορατό είναι το ενδεχόμενο να «παγώσει» και φέτος η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αλλά και η πιθανή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μετά  την παράταση των περιορισμών. Η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές δυσκολεύει αρκετά ενώ ο χρόνος που έχει μπροστά του το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ολοκληρώσει το εγχείρημα περιορίζεται σημαντικά  λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία. Την ίδια ώρα επτά φορείς της αγοράς και της εργασίας απευθύνουν επιστολή στον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο ζητώντας ως μέτρο στήριξης να μην προχωρήσει μέσα στην πανδημία σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

«Η κτηματαγορά βρίσκεται σε χειμέρια νάρκη, εξαιτίας των δραματικών επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στην Golden Visa, αλλά και στην αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να την χρηματοδοτήσει.

Ελάχιστα συμβόλαια ακινήτων υπογράφονται σε όλη τη χώρα, τα οποία είναι απαράδεκτο να αποτελέσουν βάση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Εξάλλου η παλαιότητα και οι νέες προδιαγραφές για ενεργειακές και λειτουργικές παρεμβάσεις στα υπάρχοντα κτίρια τα απαξιώνουν πλήρως, κάτι που δεν καταγράφεται στο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών» επισημαίνουν στην επιστολή οι πρόεδροι των ΠΟΜΙΔΑ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΑΤΕ, ΟΜΑΣΕ, ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας και η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων και Οικοδομικών Επιχειρήσεων. 

Η πανδημία κρίνει τα πάντα

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του στο MEGA για την άσκηση των αντικειμενικών αξιών και για τον νέο ΕΝΦΙΑ υποστήριξε ότι είναι επιδίωξη να ολοκληρωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως δεν είναι δεδομένο πως θα γίνει φέτος. 

Αποστάσεις διατήρησε και από τη μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ αφού όπως είπε είναι μόνιμο μέτρο. Αρα, εξαρτάται από το πότε θα τελειώσει η πανδημία και θα λήξει η περίοδος λήψης προσωρινών μέτρων για να ληφθεί οριστική απόφαση για μείωση του φόρου.

Προς το παρόν, όπως εξήγησε η άσκηση των αντικειμενικών του 2021 συνδέεται με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε κάποιες περιοχές και σε μείωση του ΕΝΦΙΑ σε άλλες περιοχές με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Το βέβαιο είναι ότι  εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας θα καθορίσουν τον  χρόνο ολοκλήρωσης της άσκησης ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αλλά και τον ΕΝΦΙΑ. Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν στην 9η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας αποκαλύπτει ότι έχει «κλειδώσει» για τον Μάρτιο η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές και οι αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ φαίνεται ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ