Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PMI: Μειώθηκε εκ νέου η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη - Ενισχύονται οι φόβοι για ύφεση

Η υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί και πάλι αυτό το τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να περιορίζουν τις δαπάνες τους.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 47,1 μονάδες το Νοέμβριο από το χαμηλό σχεδόν τριών ετών του Οκτωβρίου στις 46,5 μονάδες. Παρέμεινε ωστόσο, κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. 

«Η οικονομία της ευρωζώνης έχει κολλήσει στη λάσπη. Οι αριθμοί PMI για τον Νοέμβριο, δείχνουν το ενδεχόμενο για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ»  δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.

Η συνεχιζόμενη αδυναμία στις έρευνες για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης υποδηλώνει ότι η ύφεση είναι στον ορίζοντα. «Ο μεταποιητικός τομέας παραμένει σε τέλμα, ενώ οι υπηρεσίες συνεχίζουν να συρρικνώνονται», δήλωσε ο Mike Bell της J.P. Morgan Asset Management.

Με τη ζήτηση σε πτώση, τα εργοστάσια περιόρισαν τις αγορές πρώτων υλών και ένα κομμάτι της δραστηριότητας δημιουργήθηκε από την ολοκλήρωση παλαιών παραγγελιών. Ο δείκτης ανεκτέλεστων εργασιών διαμορφώθηκε στο 40,1, από 38,4, αλλά για 18ο μήνα ήταν κάτω από το 50.

Οι επιχειρήσεις μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021, την εποχή με τους περιορισμούς του Covid-19. Ο σύνθετος δείκτης PMI για την απασχόληση υποχώρησε στο 49,4 από 50,0.

Πάντως, η ύφεση στη Γερμανία έδειξε σημάδια αποκλιμάκωσης, καθώς τόσο η μεταποιητική δραστηριότητα όσο και η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησαν πιο αργά από ό,τι τους προηγούμενους μήνες.

Στη Γαλλία η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε και πάλι αυτόν τον μήνα, καθώς η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επιδεινώθηκε.

Πηγή: Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ