Νέα
  • ΓΔ: 1455.59 +0.60%
  • Τζίρος: 46,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Κλειδώνει ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός - 27,55 δισ. ευρώ προς ρύθμιση

Στόχο για περισσότερες και κυρίως βιώσιμες ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού θέτει το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους αλλά και οι πιστωτές (χρηματοδοτικοί φορείς και δημόσιο) για το 2024. 

Στόχος που είναι ρεαλιστικός καθώς το 2023 έκλεισε με επιδόσεις πολύ υψηλότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά και στο γεγονός ότι οι βελτιώσεις που ψηφίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο δημιουργούν πλέον ένα πιο φιλικό και αποτελεσματικό πλαίσιο για τον οφειλέτη, ώστε να «πάρει» μια βιώσιμη ρύθμιση που θα μπορεί να εξυπηρετεί σε όλη της τη διάρκεια.

Σήμερα το ποσοστό αθέτησης των ρυθμίσεων κυμαίνεται μεταξύ 35% - 40%.

Διαβάστε επίσης: Attica bank: Οροσημο το α' δίμηνο για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα - Το στοίχημα του «Ηρακλή ΙΙΙ»

Αναμένουν οι οφειλέτες

Πέρα από τους ευάλωτους, για τους οποίους η ρύθμιση που θα βγάζει ο αλγόριθμος θα γίνεται υποχρεωτικά και αυτόματα αποδεκτή από τους πιστωτές, μεγάλη ώθηση αναμένεται να δώσει ο νέος αλγόριθμος που δίνει ακόμα μεγαλύτερα «κουρέματα» στα ενυπόθηκα δάνεια.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ) και αυτός είναι βασικός λόγος που πολλοί οφειλέτες τηρούν στάση αναμονής για να οριστικοποιήσουν την αίτηση τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενική Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους στο τέλος Δεκεμβρίου στην πλατφόρμα υπήρχαν 53 χιλιάδες αιτήσεις οι οποίες αντιστοιχούσαν σε συνολικές οφειλές 27,55 δις ευρώ εκ των οποίων το 59% αφορά επιτηδευματίες. Η πλειονότητα των οφειλών, περίπου το 77%, αφορά χρηματοπιστωτικούς φορείς.

Διαβάστε επίσης: ΕΒΑ: Προτείνει ειδική σήμανση για τα «πράσινα» δάνεια - Οι νέοι όροι βιώσιμης χρηματοδότησης

Πάνω από 12 χιλιάδες ρυθμίσεις

Οι επιτυχείς ρυθμίσεις έφτασαν ξεπέρασαν τις 12 χιλιάδες που αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές 4,36 δις ευρώ, σε οριστική υποβολή είναι 3,74 δις ευρώ ενώ τα υπόλοιπα αφορούν αιτήσεις που ήταν σε αρχικό στάδιο. Η πλειονότητα των αιτήσεων βρίσκονται στο εύρος οφειλής 50.000-200.000 ενώ οι  οφειλές άνω του 1 εκ ευρώ ανέρχονται συνολικά σε 16,4 δις. ευρώ και αποτελούν το 59% των συνολικών οφειλών του εξωδικαστικού

Και μπορεί το ποσό των 4,36 δις ευρώ είναι σταγόνα στο ωκεανό του ιδιωτικού χρέους, ωστόσο όπως επισημαίνουν οι servicers που διαχειρίζονται τον κύριο όγκο των κόκκινων δανείων (άνω των 70 δις ευρώ) ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν αποτελεί το μοναδικό εργαλείο ρύθμισης. Στο 9μηνο του 2023 οι  servicers προχώρησαν σε διμερείς ρυθμίσεις – απ’ ευθείας με τους οφειλέτες – οφειλών ύψους 6 δις ευρώ.

Οι πρωταθλήτριες 

Σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό, η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή με σύνολο οφειλών 12,9 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 47% του συνόλου των οφειλών. Ακολουθεί η Κρήτη με κάτι λιγότερο από 10%. Στον Εξωδικαστικό, η μέση διάρκεια αποπληρωμής για οφειλές προς το δημόσιο είναι 17 χρόνια και 18 για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς και ειδικά για στα στεγαστικά δάνεια 27 χρόνια.

Τα κουρέματα

Το μέσο «κούρεμα» για οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώθηκε στο 17,13% και προς τους χρηματοδοτικούς φορείς στο 27%. Το μεγαλύτερο «κούρεμα» αφορούσε καταναλωτικά δάνεια (34,31%) και επιχειρηματικά (30,13%) ενώ το μέσο «κούρεμα» για τα στεγαστικά ήταν 13%.  Το συνολικό ποσό διαγραφής ανέρχεται σε 1,24 δις ευρώ.

Στο 75% η εγκρισιμότητα των χρηματοδοτικών φορέων στις προτεινόμενες ρυθμίσεις (σε πλήθος)  και 68% το αντίστοιχο ποσοστό βάσει οφειλών ενώ καταγράφεται οριακή μείωση – σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες -  στις απορρίψεις των οφειλετών στις πολυμερείς (35%) και στις διμερείς (21%).

Οι λόγοι απόρριψης

Σε ότι αφορά τους λόγους απόρριψης από τους χρηματοδοτικούς φορείς, το  17,12% των συνολικών οφειλών απορρίφθηκε με αιτιολογία την ανεπαρκή οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης, το 17.4% αφορά "άλλο" ή μη-αιτιολόγηση, το 12,7% απορρίφθηκε γιατί κρίνεται ότι ο Μηχανισμός δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο ρύθμισης της συγκεκριμένης οφειλής λόγω ύψους ή φύσης αυτής.

Αντίστοιχα το 62,8% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες δεν έχουν αιτιολογία και το 21,7% σε "αδυναμία εξυπηρέτησης

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ