Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: «Καθαρές» τιμές για ψάρια και κοτόπουλο – Έρχονται νέα πρόστιμα

σούπερ μάρκετ Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Με στόχο να μειωθούν οι τιμές σε όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα το υπουργείο Ανάπτυξης, θα λαμβάνει συνεχώς μέτρα ή θα διευρύνει τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Κώστας Σκρέκας. Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» μετά τα κρέατα, τα νωπά φρούτα και τα λαχανικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξετάζει να προσθέσει και άλλα προϊόντα στο νέο μέτρο για «καθαρές» τιμές όπως είναι το κοτόπουλο, τα ψάρια και τα προϊόντα για την φροντίδα των μαλλιών.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται αν χρειαστεί να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η λίστα με τα προϊόντα που θα ενταχθούν στο μέτρο. Αποφάσεις που θα παρθούν, εφόσον οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης εντοπίσουν στρεβλώσεις και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων.

►Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Τι προβλέπει η τροπολογία - Από 1η Μαρτίου το πλαφόν στο βρεφικό γάλα - Πρόστιμα έως 2 εκατ. ευρώ

Πληροφορίες της «Η» αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι διατεθειμένη να βάλει το «μαχαίρι στο κόκκαλο» και να διορθωθούν παθογένειες πολλών ετών. Μία από αυτές είναι και η μεγάλη «ψαλίδα» από την τιμή του παραγωγού, στην τιμή που πληρώνουν για να αγοράσουν αρκετά προϊόντα οι καταναλωτές.

Στόχος είναι να μειωθεί «αισθητά» αυτή η ψαλίδα, έτσι ώστε και οι παραγωγοί να πουλάνε τα προϊόντα τους στις τιμές που θα πρέπει αλλά και οι καταναλωτές να μην αναγκάζονται να βάζουν πολύ βαθειά το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούν βασικά αγαθά, όπως τα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, το κοτόπουλο και τα ψάρια.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: 9,5% πάνω ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το 11μηνο του 2023 - Στο 7,2% οι αυξήσεις τιμών - Πρωταθλητές τα καθαριστικά

Μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές 

Μάλιστα σε ότι αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, πρόκειται για προϊόντα όπου οι τιμές τους καταγράφουν σημαντικές διακυμάνσεις καθώς διαμορφώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ποιότητά τους και τον χρόνο συγκομιδή τους, καθώς είναι γνωστό ότι τα πρώιμα φρούτα και λαχανικά είναι ακριβότερα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχει κάνει ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, με στόχο να μειωθούν οι τιμές στα κρέατα, στα φρούτα και στα λαχανικά και να διασφαλισθεί η απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, το υπουργείο Ανάπτυξης θα υποχρεώνει τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές και θα  επιτρέπει μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας.

Δηλαδή δεν θα μπορεί να πουλάει ένας παραγωγός φρούτα και λαχανικά αξίας 100 ευρώ και να κόβει πιστωτικό τιμολόγιο πάνω από 3 ευρώ.

Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς εμπορίας φρούτων και λαχανικών σήμερα οι παροχές που δίνουν τα σούπερ μάρκετ σε ορισμένους προμηθευτές φτάνουν ακόμη και το 35%. Οι ίδιοι μάλιστα επισημαίνουν ότι πρόκειται για αρκετά μεγάλη παροχή. 

Διαβάστε επίσηςΑκρίβεια: Ανατροπή από την ρύθμιση του ΥΠΑΝ - «Μπλόκο» στις ανατιμήσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί

Εντείνονται οι έλεγχοι

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης συνεχίζουν τους ελέγχους με αμείωτη ένταση έτσι ώστε να εντοπίσουν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας αλλά και επιχειρήσεις οι οποίες «φουσκώνουν» τα τιμολόγια αγοράς για να μπορούν να πωλούν ακριβότερα, απ’ ότι θα έπρεπε.

Έλεγχοι που γίνονται σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, και δεν αποκλείεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν και πρόστιμα.

Όπως μάλιστα δήλωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν τυχόν ευρήματα για αθέμιτη κερδοφορία εφόσον διαπιστωθούν από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ