Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα φωτιά στα καύσιμα βάζουν Χούθι και ζήτηση: Με τα 2 ευρώ το λίτρο φλερτάρει η βενζίνη

Νέα φωτιά στο πετρέλαιο αλλά και τα καύσιμα βάζει η κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα μετά και την επίθεση των Χούθι στο πετρελαιοφόρο του πολυεθνικού κολοσσού Trafigura, που μετέφερε ρωσική νάφθα. Διεθνείς αναλυτές μιλούν για την σημαντικότερη μέχρι στιγμής επίθεση από τους φιλοιρανούς αντάρτες σε πετρελαιοφόρο τάνκερ.

«Χωρίς αμφιβολία βλέπουμε πια τις επιπτώσεις της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα και του ρίσκου που έχει η περιοχή να περνούν στις τιμές του πετρελαίου. Φτάνουμε σε μια κατάσταση, κατά την οποία η μεταφορά πετρελαίου με τάνκερ καθίσταται ολοένα και πιο δυσχερής και αυτό ανεβάζει τις τιμές», δηλώνει ο Στέφεν Σταπζίνσκι, αναλυτής του Bloomberg.

Η επίθεση στο δεξαμενόπλοιο Marlin Luanda έφερε νέο ράλι στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Νέο ράλι στο πετρέλαιο

Η επίθεση στο δεξαμενόπλοιο Marlin Luanda έφερε νέο ράλι στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου που έφτασαν την Παρασκευή σε υψηλό 2 μηνών. Το πετρέλαιο Brent σκαρφάλωσε την Παρασκευή πάνω από τα 83,6 δολάρια το βαρέλι - καταγράφοντας στην συνεδρίαση της Παρασκευής μια αύξηση της τάξης του 1,5% - αγγίζοντας μια τιμή που είχε να εμφανιστεί από τις αρχές του Νοέμβρη. Ταυτόχρονα και το αργό ξεπέρασε τα 78 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο έχει σημειώσει κέρδη περισσότερο από 7% τον Ιανουάριο, με πρόσθετη στήριξη από την απροσδόκητα μεγάλη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων και τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία της χώρας.

Ωστόσο, πολλοί traders παραμένουν επιφυλακτικοί, λόγω των προοπτικών ισχυρής προσφοράς από παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ καθώς και της βραδύτερης αύξησης της ζήτησης από μεγάλους εισαγωγείς, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας.

«Οι προηγούμενες προσπάθειες παρέμβασης στην Ερυθρά Θάλασσα δεν βοήθησαν στην αποτροπή των διαταραχών», δήλωσε στρατηγικός αναλυτής στην IG Asia Pte. Αυτό οδήγησε τους παράγοντες της αγοράς να προεξοφλήσουν ότι οι εντάσεις θα διαρκέσουν  για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είπε, προσθέτοντας ότι τα χαμηλότερα αποθέματα των ΗΠΑ και τα ισχυρά στοιχεία για το ΑΕΠ τους, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και έδειξαν ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,3% στο δ΄ τρίμηνο του 2023, επίσης τόνωσαν το κλίμα.

►Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος των τιμών από τον Οκτώβριο

Ερχονται νέες αυξήσεις στην αντλία

Όπως λέει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου στην «Η», ήδη έχουν «τσιμπίσει» οι τιμές τόσο στην αμόλυβδη βενζίνη, όσο και στο diesel, αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης στη λιανική ελληνική αγορά κατά περίπου 5 λεπτά του ευρώ το τελευταίο 5ήμερο. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,822 ευρώ το λίτρο, του diesel κίνησης στα 1,654 και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,297, τιμές ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα όπου η απλή αμόλυβδη είχε φθάσει στα 1,815 ευρώ το λίτρο, το diesel κίνησης στα 1,646 και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,288.

Παράγοντες της εγχώριας αγοράς εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες οι τιμές θα «τσιμπήσουν» ελαφρώς, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο όσους σκοπεύουν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης εν όψει της κακοκαιρίας.

«Αυτό που πρέπει να περιμένουμε είναι από εδώ και στο εξης αυξήσεις. Και δεν βλέπω αποκλιμάκωση των τιμών μέσα στον επόμενο μήνα. Αν οι αυξήσεις συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, θα οδηγηθούμε σε 15 ημέρες να αγγίξουμε και τα 2 ευρώ το λίτρο στην αμόλυβδη στα αστικά κέντρα», δηλώνει στην «Η» ο Γιώργος Ασμάτογλου.

Δεν είναι μόνο οι Χούθι

Την ανοδική τροχιά των διεθνών τιμών του πετρελαίου συντηρούν και μια σειρά από άλλοι παράγοντες, πέρα από την κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

  1. Κατ αρχήν η προσδοκία ότι η οικονομία της Κίνας θα ανακάμψει τονώνει το επενδυτικό κλίμα. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας μόλις κατά 5,2% το 2023 δεν βοήθησαν στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Φαίνεται όμως πως υπάρχουν κάποιες νέες ελπίδες στις αγορές, τροφοδοτούμενες και από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας του Πεκίνου για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και μείωση των απαιτήσεων αναλογίας αποθεματικών για τις τράπεζες κατά 50 μονάδες βάσης από τις 5 Φεβρουαρίου, κάτι που αναμένεται να προσφέρει 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (139,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μακροπρόθεσμο κεφάλαιο. Κοινώς αναμένεται ότι οι κινεζικές τράπεζες θα ανοίξουν τις «στρόφιγγες» του δανεισμού.
  2. Στην άλλη πλευρά του κόσμου, στις ΗΠΑ, μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση στα αποθέματα αργού κατά 9,2 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, κυρίως λόγω του ακραίου ψύχους, στήριξε επίσης τις τιμές. Παράλληλα, τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο το τέταρτο τρίμηνο, κάτι που αποτελεί θετικό δείκτη για την πορεία της ζήτησης.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ