Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος των τιμών από τον Οκτώβριο

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Οκτώβριο καταγράφει το πετρέλαιο λόγω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, της μείωσης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και των προοπτικών για πρόσθετα μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας.

Η τιμή του μπρεντ κινείται λίγο πάνω από τα 82 δολάρια το βαρέλι μετά το άλμα 3% που έκανε χθες, διασπώντας το στενό εύρος τιμών που κινείτο το τελευταίο διάστημα, με τα κέρδη από την αρχή της εβδομάδας να φτάνουν στο 4%. Το αμερικανικό αργό ( West Texas Intermediate) διατηρήθηκε κοντά στα 77 δολάρια το βαρέλι, διαπραγματευόμενο κοντά στο υψηλό δύο μηνών.

Το έναυσμα για την αύξηση των τιμών του αργού ήταν η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, με τις ΗΠΑ να επιτίθενται στους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη για να τους αναγκάσουν να σταματήσουν τις επιθέσεις τους κατά εμπορικών πλοίων. Τα πλήγματα σε διυλιστήρια στη Ρωσία, στο πλαίσιο του πολέμου με την Ουκρανία,  έθεσαν επίσης σε κίνδυνο τις ροές αργού.

Το πετρέλαιο έχει σημειώσει κέρδη περισσότερο από 7% τον Ιανουάριο, με πρόσθετη στήριξη από την απροσδόκητα μεγάλη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων και τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία της χώρας.

Ωστόσο, πολλοί traders παραμένουν επιφυλακτικοί, λόγω των προοπτικών ισχυρής προσφοράς από παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ καθώς και της βραδύτερης αύξησης της ζήτησης από μεγάλους εισαγωγείς, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας.

«Οι προηγούμενες προσπάθειες παρέμβασης στην Ερυθρά Θάλασσα δεν βοήθησαν στην αποτροπή των διαταραχών», δήλωσε στρατηγικός αναλυτής στην IG Asia Pte. Αυτό οδήγησε τους παράγοντες της αγοράς να προεξοφλήσουν ότι οι εντάσεις θα διαρκέσουν  για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είπε, προσθέτοντας ότι τα χαμηλότερα αποθέματα των ΗΠΑ και τα ισχυρά στοιχεία για το ΑΕΠ τους, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και έδειξαν ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,3% στο δ΄ τρίμηνο του 2023, επίσης τόνωσαν το κλίμα.

Οι αντάρτες Χούθι έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν την εκστρατεία τους κατά πλοίων που περνάνε από την Ερυθρά Θάλασσα, ωθώντας πολλούς πλοιοκτήτες να την αποφεύγουν, επιλέγοντας τον περίπλου της Αφρικής. Παρόλα αυτά, η Saudi Aramco, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσε ότι δεν θα αποθαρρυνθεί και  ότι τα πλοία της θα συνεχίσουν να διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ