Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg για 10ετές ομόλογο: Ψήφος εμπιστοσύνης της αγοράς - Τι λένε αναλυτές

Πηγή: Pixabay

Ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς στην Ελλάδα, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, χαρακτηρίζει το Bloomberg τη ζήτηση – ρεκόρ των 35 δις. ευρώ που υπήρξε για τη σημερινή νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο πρακτορείο, το spread στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχει περιθώριο μικρής περαιτέρω μείωσης.

Ζήτηση - ρεκόρ και για γερμανικό 30ετές ομόλογο

Ζήτηση – ρεκόρ εκδηλώθηκε σήμερα και στην έκδοση 30ετούς ομολόγου από τη Γερμανία, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να «κλειδώσουν» υψηλές αποδόσεις πριν αρχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια.

Το μακροπρόθεσμο αυτό ομόλογο συγκέντρωσε ζήτηση που ξεπέρασε τα 74 δις. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ του 2020.

Μείωση 110 μ.β. στο τελευταίο 12μηνο

Για την Ελλάδα, το Bloomberg σημειώνει ότι η υγιής ανάπτυξη της οικονομίας και οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν ενισχύσει τα ομόλογά της, με την απόδοση των 10ετών τίτλων να έχει μειωθεί σχεδόν 110 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες στο 3,2%, η οποία είναι μακρά η καλύτερη επίδοση στον αναπτυγμένο κόσμο.

Η Ιταλία, η οποία είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση, είδε την απόδοση για τα αντίστοιχης διάρκειας ομόλογά της να μειώνεται κατά 45 μ.β. στο 3,75% την ίδια περίοδο.

Τι δήλωσαν αναλυτές

«Υπάρχει «ισχυρή ζήτηση για ελληνικά assets… Η ανάπτυξη είναι ισχυρή, αρκετές διαρθρωτικές τάσεις σε εξέλιξη είναι πολύ θετικές. Η Ελλάδα είναι καλή πιστοληπτικά, ακόμη και στην κατηγορία BBB-», δήλωσε υψηλόβαθμος διαχειριστής χαρτοφυλακίου της RBC BlueBay Asset Management.  Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει περιθώριο για περισσότερη μείωση (των spreads) και προβλέπει ότι οι ελληνικές αποδόσεις θα μειωθούν κάτω από τις αντίστοιχες ισπανικές, που σήμερα ανέρχονται στο 3,1% (για τα 10ετή ομόλογα).

Η ισχυρή ζήτηση επέτρεψε στην Ελλάδα να αντλήσει 4 δις. ευρώ, πληρώνοντας ένα spread 80 μ.β. (πάνω από το mid swap), 5 μ.β. χαμηλότερο από την αρχική καθοδήγηση. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 40% του στόχου των 10 δις. ευρώ που έχει θέσει ο ΟΔΔΗΧ για άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.

Διαχειριστής κεφαλαίων της Royal London Asset Management δήλωσε ότι δεν αγόρασε ελληνικά ομόλογα, επειδή βλέπει περιορισμένο περιθώριο για περαιτέρω μείωση του spread, αλλά τόνισε ότι αυτά είναι επιλέξιμα για αγορά στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος της ΕΚΤ για την πανδημία (PEPP), κάτι που μπορεί να προσελκύει επενδυτές.

Διαχειριστής κεφαλαίων της Grupo Novo Banco Gestão de Activos στη Λισαβόνα, ο οποίος αγόρασε τη νέα ελληνική έκδοση, δήλωσε ότι υπάρχει μικρό περιθώριο για περαιτέρω μείωση των ελληνικών spreads σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, αλλά το ενδιαφέρον των επενδυτών σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για κέρδη.

«Τα ελληνικά spreads έχουν μειωθεί πολύ, πλησιάζουν τα ισπανικά και μπορεί να μειωθούν ακόμη λίγο, δεδομένου του σφιχτού χρηματοδοτικού προγράμματος (της Ελλάδας). Θα υπάρχουν πολλοί επενδυτές με διάθεση να αναλάβουν κίνδυνο στα ελληνικά ομόλογα», είπε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ