Νέα
 • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
 • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Για λίγους η μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ - Τα ψιλά γράμματα της έκπτωσης που χάνεται για το 50%

ΕΝΦΙΑ / Πηγή: Intime
ΕΝΦΙΑ / Πηγή: Intime

Mια σειρά από ψιλά γράμματα σχετικά με την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ  σε ιδιοκτήτες ακινήτων μολονότι έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές αναδεικνύονται μέσω του οδηγού που εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ.

Αυτά τα σημεία είναι ανεξάρτητα από τις δύο βασικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο σχετικός νόμος και η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τις οποίες ειναι απαραίτητο το ακίνητο να έχει ασφαλιστεί σωρευτικά για σεισμό,πυρκαγιά και πλημμύρες  ενώ η ασφαλισμένη αξία του για το 2023  να είναι τουλάχιστον 900 ευρώ/τμ.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός της εκπτωσης έως 10% στον ΕΝΦΙΑ μένουν ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων,οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τα διαμερίσματά τους για φυσικές καταστροφές καθώς με έκπληξη διαπιστώνουν ότι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει τους κινδύνους για σεισμό και πυρκαγιά και όχι για πλημμύρα αφού η κατοικία τους βρίσκεται σε όροφο πολυκατοικίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποια από τα παλιά συμβόλαια, δεν υπήρχε κάλυψη  από πλημμύρα, ενώ και το κόστος ασφάλισης ήταν κάτω από τα 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κτίσματος.

Είναι σαφές ότι περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων της μείωσης 10% οπότε το μέτρο εκτιμάται ότι δεν θα λειτουργήσει ως έξτρα κίνητρο για την ασφάλιση των ακινήτων.

Διαβάστε επίσης: Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ερχεται πλατφόρμα για «μπλόκο» στο τεκμαρτό εισόδημα - Η διαδικασία

Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας , το κενό προστασίας στην Ελλάδα παραμένει καθώς  μόνο το 17% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα

Ως προς τις επιχειρήσεις, εκτιμάται ότι ασφαλίζονται 200.00 επιχειρήσεις από τις 500.000 (με τουλάχιστον ένα εργαζόμενο), δηλαδή το ποσοστό ανέρχεται σε 40%.Τα τελευταία 5 χρόνια καταγράφονται ιδιαίτερα έντονες οι συνέπειες των καταστροφικών περιστατικών, τόσο στην συχνότητα εμφάνισης όσο και στη σφοδρότητά τους, ανεξάρτητα από την αιτία που τα προκάλεσε:

 • όσον αφορά τις κατοικίες, καταγράφονται κατά μέσον όρο 2.145 ζημιές ετησίως, με συνολικό ποσό απαίτησης 15,7 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο
 • όσον αφορά τις επιχειρήσεις, καταγράφονται κατά μέσον όρο 1.514 ζημιές ετησίως, με συνολικό ποσό απαίτησης 101,9 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.
ΕΝΦΙΑ

Διαβάστε επίσης: Στον αυτόματο οι φορολογικές δηλώσεις: Προσυμπληρωμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και Ε2 μετά τον ΦΠΑ

Τα ψιλά γράμματα

 Τα πιο χαρακτηριστικά σημεία είναι τα ακόλουθα:

 1. Μεμονωμένο βοηθητικό κτίσμα που εμφανίζεται μόνο του με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνεται στον νόμο για την έκπτωση. Παράδειγμα 2023: Κατοικία 100τμ με βοηθητικούς χώρους 20τμ θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη με (100+20)=120τμΧ900€ = 108.000€.
 2. Πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα έχει ασφαλιστεί με ένα μόνο συμβόλαιο που καλύπτει όλες τις κατοικίες Θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να δηλώσει με την προαναφερθείσα διαδικασία όλους τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών. Επειδή είναι πολύ πιθανόν να παρουσιαστούν λάθη, θα πρέπει να σταλεί κατάσταση ιδιοκτητών στην ασφαλιστική εταιρεία έτσι ώστε αυτή με την σειρά της να ενημερώσει την ΑΑΔΕ
 3.  Αν υπάρχει συνιδιοκτησία και δεν ανιχνεύεται το συμβόλαιο, τότε ο συνιδιοκτήτης θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον λήπτη έτσι ώστε αυτός να τον δηλώσει στην πλατφόρμα όπως προαναφέρθηκε.
 4. Άκυρο συμβόλαιο το οποίο έχει επανεκδοθεί στην ίδια ή σε διαφορετική εταιρεία δεν εμφανίζεται στο σύστημα.
 5. Πρέπει να γίνει αίτημα στις εταιρείες για να αποστείλουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην ΑΑΔΕ.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ