Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΑΔΕ: Μαζικά μηνύματα για την έκπτωση 10% - Η στάση του ΥΠΕΘΟ και οι χαμένοι

Mαζικα μηνύματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο το 2023 αποστέλλει αυτές τις ημέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημερώνοντας τους για τις κινήσεις που οφείλουν να κάνουν εως τις 22 Φεβρουαρίου, ώστε να εξασφαλίσουν την έκπτωση 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ ζητεί από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να εισέλθουν στην πλατφόρμα που εχει ενεργοποιηθεί , να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία και εφόσον  πληρούν τις προϋποθέσεις να υποβάλουν αίτηση για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2024.

Η αποστολή των μηνυμάτων κρίθηκε επιβεβλημένη,αφού με την εικόνα που υπάρχει  ένα στα δύο ασφαλισμένα ακίνητα χάνει την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για το 2023 λόγω ελλιπούς ασφάλισης του ακινήτου.

►Διαβάστε περισσότερα: Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο και ποιοι περισσότερο φόρο φέτος

Οι βασικοί λόγοι

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους περίπου 50% των ακινήτων δεν θα επωφεληθούν της έκπτωσης είναι:

  • Είτε γιατί δεν διαθέτουν κάλυψη για ζημιές από πλημμύρα
  • Είτε γιατί ήταν υποσφαλισμένες σε σχέση με την ελάχιστη αξία που προϋποθέτει ο νόμος. Συγκεκριμένα, το όριο ασφαλιστέας αξίας των 900 ευρώ ανά τ.μ., κάτω από το οποίο δεν χορηγείται η έκπτωση. Αν είναι μικρότερο το όριο, η αίτηση δεν μπορεί αν υποβληθεί. Το πρόβλημα εντοπίζεται βασικά σε ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί από παλαιά, όταν οι αξίες ήταν χαμηλότερες και δεν αναπροσαρμόστηκαν στη συνέχεια.

►Διαβάστε περισσότερα: Στο τραπέζι έκτακτο Δώρο Πάσχα για τους ευάλωτους: Οι δυο προϋποθέσεις για να κλειδώσει το επίδομα

Τι θα πρέπει να κάνει κάποιος για να λάβει την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Με δεδομένο ότι για να λάβει κάποιος την αναλογική έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να έχει πλήρη κάλυψη για ένα τουλάχιστον τρίμηνο, δηλαδή Οκτώβριο – Νοέμβριο – ∆εκέμβριο, στη συντριπτική πλειονότητά τους αυτά τα ακίνητα θα χάσουν την έκπτωση στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθεί σε περίπου δύο μήνες.

Μέχρι τώρα,το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι αρνητικό στην όποια παρέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα,παρά το γεγονός ότι το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου είναι μόλις 24 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο,πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται υπό το βάρος των αντιδράσεων να υπάρξει μία λύση που θα ικανοποιεί όλους όσοι είχαν ενεργά ασφαλιστικά συμβόλαια το 2023 και αποκλείονται για κάποια από τις προαναφερόμενες αιτίες.

Το μήνυμα της ΑΑΔΕ

Το μήνυμα της ΑΑΔΕ είναι το ακόλουθο:

Αγαπητή κυρία / Αγαπητέ κύριε,

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που απέστειλαν στην ΑΑΔΕ οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και αφορούν στη μείωση ΕΝΦΙΑ 2024, εμφανίζεστε ως λήπτης ασφαλιστηρίου συμβολαίου κατοικίας (Κοινή Απόφαση Α. 1014/2024).

Για να σας χορηγηθεί μείωση ΕΝΦΙΑ έτους 2024 εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση ψηφιακά, έως τις 22/02/2024, μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή:

Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών , αφού συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς TAXISnet.

Σε περίπτωση που στην ασφαλισμένη κατοικία έχει δικαίωμα (και) άλλο φυσικό πρόσωπο, χρειάζεται να καταχωρήσετε στην εφαρμογή τον ΑΦΜ του, προκειμένου να ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ και να υποβάλει και ο ίδιος αίτηση, με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet.

Για οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με το παρόν μήνυμα μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, στο τηλέφωνο +30 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 - 17:00.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ