Νέα
  • ΓΔ: 1420.06 -0.28%
  • Τζίρος: 145,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Ξανά στην ανηφόρα οι τιμές - Ανέβηκαν σχεδόν 10 λεπτά τον Φεβρουάριο

Πήραν την ανηφόρα οι τιμές των καυσίμων μετά από ένα μεγάλο διάστημα σχετικής σταθερότητας. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων η ανατίμηση μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα 10 λεπτά το λίτρο τόσο στην βενζίνη, όσο και στο diesel κίνησης, ενώ μέσα στο 2024 η αύξηση είναι λίγο μεγαλύτερη.

Την ίδια στιγμή το ράλι στις διεθνείς τιμές των καυσίμων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό κάτι που προοιωνίζει και νέες αυξήσεις τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα οι ανατιμήσεις αυτές εκτιμάται ότι θα φανούν σε όλη την έκταση και στην περιφέρεια, αφού επί του παρόντος οι σημαντικές αυτές ανατιμήσεις έχουν πάρει σάρκα και οστά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συγκεκριμένο πρατήριο της Αττικής, που κατά βάση κινείται στο μέσο όρο της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων πωλείται σήμερα στα 1,858 ευρώ το λίτρο, ενώ στις αρχές του μήνα ήταν στα 1,789 ευρώ το λίτρο και στο τέλος του περασμένου έτους ήταν στα 1,747 ευρώ το λίτρο.

Σε άλλο πρατήριο η τιμή είναι σήμερα στα 1,902 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,780 ευρώ το λίτρο στο τέλος του περασμένου μήνα και 1,730 ευρώ το λίτρο στο τέλος του περασμένου έτους.

Για το diesel κίνησης ανάλογη είναι η εικόνα. Σήμερα πωλείται 1,658 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,589 ευρώ πριν 13 ημέρες.

►Διαβάστε επίσης: Αγροτικά προϊόντα: Το μεγάλο πάρτι με τις ελληνοποιήσεις - Χάνονται 6 δισ. ευρώ ΦΠΑ από τα παράνομα «βαφτίσια»

Πάνω από το 1,9 ευρώ η βενζίνη σε 14 Περιφέρειες 

Σε μέσα επίπεδα σε όλη την χώρα, η μέση τιμή της βενζίνης ήταν στα 1,872 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης ήταν στα 1,712 ευρώ λίτρο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι νέες προμήθειες θα φέρουν σύντομα πάνω από το 1,9 ευρώ το λίτρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 14 περιφέρειες η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης υπερβαίνει το 1,9 ευρώ το λίτρο, ενώ σε δύο από αυτές ξεπερνάει τα 2 ευρώ το λίτρο.

►Διαβάστε επίσης: Επενδυτικός οργασμός στον τουρισμό - Τα σχέδια από Hilton και Radisson για την Αθήνα

Νέα άνοδος στις διεθνείς αγορές

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, για 7η συνεχή ημέρα καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να διαταράξουν την προσφορά. Η τιμή για το Brent  ξεπέρασε τα 83 δολάρια το βαρέλι με άνοδο πάνω από 1,2%, ενώ το αμερικάνικο αργό είναι πάνω από τα 78 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1,6%.

Στο μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ «βλέπει» ισχυρές τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ζήτησης του πετρελαίου, παρά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας. 

«Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναβάλει τα σχέδια επέκτασης της πετρελαϊκής παραγωγικής ικανότητας δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως εκτίμηση ότι η ζήτηση για αργό μειώνεται», δήλωσε την Τρίτη ο Χάιθαμ Αλ Γκάις (Haitham Al Ghais) στο Reuters στο Ντουμπάι στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής των Κυβερνήσεων.

«Πρώτα απ’ όλα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν μπορώ να σχολιάσω μια απόφαση της Σαουδικής Αραβίας … αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρερμηνευθεί ως άποψη ότι η ζήτηση μειώνεται», είπε ακόμα ο Αλ Γκάις.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ