Νέα
  • ΓΔ: 1458.2 +0.71%
  • Τζίρος: 98,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρνητικά σημάδια στην αγορά ενέργειας - Σε ανοδική πορεία πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Μάλλον άσχημα είναι τα μαντάτα από το κομμάτι της ενέργειας για τους καταναλωτές, αφού το μεν το πετρέλαιο φαίνεται να διατηρεί την δυναμική του και να κινείται έντονα ανοδικά, χωρίς να υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης, ενώ το φυσικό αέριο που τόσες ημέρες κινούταν πτωτικά δημιουργώντας προσδοκίες ότι μπορεί να δούμε άμεσα τιμές κάτω από τα 20 ευρώ η MWh, εδώ και λίγες ημέρες η τάση έχει αναστραφεί προκαλώντας φόβους ότι μπορεί να δούμε τιμές ακόμη και πάνω από τα 30 ευρώ, ενώ αναπόφευκτα θα επηρεαστεί αρνητικά και η χονδρική τιμή του ρεύματος.

Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και παρά τους φόβους που υπάρχουν για την ζήτηση πετρελαίου, κυρίως από τις αναπτυγμένες χώρες, οι τιμές κινούνται σε σταθερά ανοδική τροχιά, κυρίως λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στην Ερυθρά Θάλασσα. Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η σημερινή ημέρα.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν κινηθεί σε ένα μεγάλο εύρος περίπου 2 δολαρίων το βαρέλι, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος. Συγκεκριμένα το Brent έχει καταγράψει ως υψηλό τα 83,12 δολάρια το βαρέλι και ως χαμηλό τα 81,25 δολάρια το βαρέλι.

Καύσιμα: Μικρή αποκλιμάκωση, αλλά ...

Στην λιανική αγορά οι τιμές των καυσίμων αφού σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο τις προηγούμενες ημέρες, αποκλιμακώθηκαν ελαφρά χθες και σήμερα, αλλά δεν αναμένεται να συνεχιστεί. Το αντίθετο μάλιστα. Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς ίσως δούμε ξανά να προσεγγίζουν τα υψηλά επίπεδα στα οποία ήταν στο τέλος της περασμένης εβδομάδος.

Ανοδική τάση παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα και στην αγορά του φυσικού αερίου και σήμερα κινείται και πάνω από τα 26 ευρώ η MWh, σημειώνοντας σήμερα άνοδο σχεδόν 7%, ενώ σχεδόν όλο τον Φεβρουάριο ήταν σε μία καθοδική πορεία.

Πλέον αναλυτές σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται να το δούμε τις επόμενες ημέρες πάνω από τα 30 ευρώ, αλλά δείχνουν να μην ανησυχούν ιδιαίτερα αν και κάποιοι σημειώνουν ότι επειδή θα ξεκινήσει η διαδικασία αναπλήρωσης των αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές δεξαμενές, μπορεί να παρατηρηθούν αυξητικές τάσεις.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση στην Ευρώπη εφέτος δεν ήταν πολύ μεγάλη και αυτό διότι ο χειμώνας ήταν ήπιος και κατά συνέπεια με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας.

Σε χαμηλά επίπεδα η χονδρική στο ρεύμα 

Από την άλλη πλευρά η χονδρική τιμή του ρεύματος παραμένει στα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, λίγο πάνω από τα 70 ευρώ η MWh. Να σημειωθεί ότι προ του πολέμου στην Ουκρανία η μέση τιμή στην χονδρική ήταν περίπου στα 65 ευρώ.

Οι τιμές που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από τους παρόχους εκτιμάται ότι θα σημάνουν την ολοκληρωτική επιστροφή, αφού θα υποχωρήσουν κάτω από τα 10 λεπτά η KWh, πτώση που διαμορφώνεται σε σχέση με τους τιμοκαταλόγους του Φεβρουαρίου κοντά στο 20%.   

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ