Νέα
 • ΓΔ: 1447.49 -0.26%
 • Τζίρος: 18,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάνει πρωταθλητισμό η Ελλάδα στην ακρίβεια τροφίμων - Ελπίδες για αποκλιμάκωση τον Μάρτιο

Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει «πρωταθλητισμό» στην Ευρώπη σε ότι αφορά την ακρίβεια στα τρόφιμα. Παρά την σημαντική αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Φεβρουάριο, εντούτοις η χώρα μας έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό  μετά από την Μάλτα, ενώ απέχει σημαντικά από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι η εικόνα αυτή μπορεί να ανατραπεί άμεσα και μάλιστα μέσα στον τρέχοντα μήνα λόγω της εφαρμογής των 4 μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή από το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να φρενάρει η ακρίβεια στα τρόφιμα.

Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο πάνω από 3.000 προϊόντα έχουν υποστεί μέση μείωση τιμής έως και 18,1%. Συγκεκριμένα:

 • βρεφικές και παιδικές πάνες η μέση μείωση τιμής είναι 18,1%,
 • σαμπουάν, τα αφρόλουτρα και τα conditioner 17%,
 • οδοντόκρεμες 15,1%,
 • απορρυπαντικά ρούχων 15,6%,
 • απορρυπαντικά πιάτων 16%,
 • καθαριστικά παντός είδους 15,8% και
 • σαπούνια 2,7%

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα τρέχει με 5,8%, έναντι 7,1% τον Ιανουάριο και 7,6% τον Δεκέμβριο. Την ίδια στιγμή στην Ευρωζώνη ο συγκεκριμένο δείκτης τρέχει με 4%.

Ο συνολικός πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε στο 3,2%, ενώ ανάλογο ήταν το ποσοστό τον Ιανουάριο και 3,7% τον Δεκέμβριο.

Μικρή μείωση στον εναρμονισμένο 

Στην Ευρωζώνη ο εναρμονισμός πληθωρισμός κατέγραψε μικρή μείωση στο 2,6% τον Φεβρουάριο από 2,8% που ήταν τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Ιανουάριο και στην Ευρωζώνη στο 2,8%.

Η η μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη έχει η ομάδα «τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός» με ρυθμό 4% από 5,6% τον Ιανουάριο, ακολουθούμενη από τις «υπηρεσίες» με 3,9% έναν 4% τον Ιανουάριο, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,6% έναντι 2% ένα μήνα πριν) και την ενέργεια (-3,7% έναντι -6,1% τον Ιανουάριο).

Σε ό,τι αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης, υψηλότερο πληθωρισμό τον Ιανουάριο εμφανίζουν οι: Κροατία (4,8%), Εσθονία (4,4%), Αυστρία (4,2%), Σλοβακία (3,7%) και Βέλγιο (3,6%).

Αντίθετα τον χαμηλότερο πληθωρισμό έχουν οι: Λετονία (0,7%), Ιταλία (0,9%) και Φινλανδία (1,2%). Στη Γερμανία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,7% από 3,1% τον Ιανουάριο, στη Γαλλία στο 3,1% από 3,4% και στην Ισπανία στο 2,9% από 3,5%.

Αναλυτικά παρατηρούμε ότι οι τιμές του δείκτη τροφίμων στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν με ρυθμό 5,8% τον Φεβρουάριο έναντι αύξησης 7,1% τον Ιανουάριο του 2024.

Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης της ενέργειας για έναν ακόμη μήνα αν και ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί. Η μείωση διαμορφώνεται στο 2,8% σε σχέση με το 6,4% του Ιανουαρίου.

Στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 1,8% έναντι 2,6% τον Ιανουάριο, και στις υπηρεσίες με ρυθμό 3,5% από 3,3% τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3% από 3,1% τον Ιανουάριο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ