Νέα
  • ΓΔ: 905.11 +0.18%
  • Τζίρος: 36,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

5G: Πότε θα γίνει ο διαγωνισμός για τις συχνότητες - Τα οφέλη για τις επικοινωνίες

Τα δίκτυα 5G φέρνουν επανάσταση στην καθημερινότητα / Πηγή: AP
Τα δίκτυα 5G φέρνουν επανάσταση στην καθημερινότητα / Πηγή: AP

Η Ελλάδα εισέρχεται και επίσημα πλέον στην εποχή του 5G, με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την απόδοση φάσματος ασύρματων δικτύων πέμπτης γενιάς από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» ο διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου.

Ο διαγωνιμός αναμένεται να ολοκληρωθεί αυθημερόν και τα έσοδα για το Δημόσιο εκτιμάται ότι θα ανέλθουν περί τα 367,3 εκατ. ευρώ. Στη διαδικασία αναμένεται να λάβουν μέρος Cosmote, Vodafone και Wind, οι οποίες και έχουν τη δυνατότητα σε κάθε γύρο της δημοπρασίας να διεκδικήσουν μέχρι και έξι τμήματα (ανώτατο όριο φάσματος). 

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός αφορά τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 700MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz

Ραγδαία ανάπτυξη στην Ελλάδα

Οι συνδέσεις 5G στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 3 εκατ. το 2025, αντιστοιχώντας στο 18% των συνολικών συνδέσεων κινητών επικοινωνιών στη χώρα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό think tank IDATE DigiWorld.

Την ίδια περίοδο, τα έσοδα από το 5G στην Ελλάδα αναμένεται να «εκτιναχθούν» στα 260 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 15% των συνολικών εσόδων από υπηρεσίες κινητών επικοιωνωνιών.

Το 97% αυτών των εσόδων θα προέρχεται από υπηρεσίες ενισχυμένης κινητής ευρυζωνικότητας. Η ψυχαγωγία, οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας, ο αγροτικός τομέας και οι έξυπνες πόλεις, είναι οι κλάδοι που αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο - σε πρώτη φάση - από την αξιοποίηση του 5G στην εγχώρια αγορά.

Σημειώνεται ότι η πληθυσμιακή κάλυψη από τα δίκτυα 5G στην Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει στο 60% σε τρία χρόνια και στο 94% σε έξι χρόνια, αλλά θα κινείται ήδη σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα από τα τέλη του 2021. 

Σύμφωνα δε με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, η δημοπρασία στη χώρα μας ολοκληρώνεται, με περισσότερες από 70 νομοθετικές ενέργειες να έχουν ολοκληρωθεί, χωρίς να υπάρχουν οι καθυστερήσεις και οι αναβολές που υπήρξαν σε άλλες χώρες λόγω της πανδημίας.

Οφέλη και ευκαιρίες

Οι επενδύσεις για την ανάπτυξη του 5G στην Ελλάδα την περίοδο 2021-2030 εκτιμώνται περί τα 6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη της EY που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκτιμάται ότι την τρέχουσα δεκαετία θα πραγματοποιγηθούν δαπάνες της τάξεως των 1,2 δισ. έως 1,5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη υποδομών, καθώς και επιπλέον επενδύσεις της τάξεως των 2,7 δισ. έως 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κλαδικών εφαρμογών.

Την ίδια περίοδο, η υιοθέτηση των δικτύων 5G αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία 50.000 έως 69.000 θέσεων εργασίας στην εγχώρια αγορά.

Συνολικά, τα δίκτυα 5G εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν σε ενίσχυση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στην οικονομία (ΑΠΑ – Gross Value Added, GVA), ύψους 7,3 έως 12,4 δισ. ευρώ.

Τα οφέλη από την ανάπτυξη των 5G δικτύων δεν περιορίζονται μόνο σε τομείς που σχετίζονται άμεσα με την κινητή τηλεφωνία, τις τηλεπικοινωνίες και το Διαδίκτυο, αλλά αναμένεται να δώσουν μεγάλη ώθηση σε «δορυφορικούς» τομείς που σχετίζοται με αυτές τις αγορές, όπως το gaming, οι τεχνολογίες εικονικής (Virtual Reality) και επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality), οι τεχνολογίες βίντεο και 3D απεικόνισης, βελτίωση των ευρυζωνικών συνδέσεων, κ.λπ.

Κυρίως όμως, θα φέρουν επανάσταση στην καθημερινότητα των πολιτών, ενισχύοντας την υιοθέτηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων, την προσέλκυση επενδύσεων και συμβάλλοντας στο ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα

Υποδομές, υγεία, μετακινήσεις και δημόσια ασφάλεια, είναι μερικοί μόνο από τους τομείς στους οποίους η ανάπτυξη των 5G δικτύων αναμένεται να φέρει επανάσταση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ