Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΠΕ: Σημαντική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις για την εξωστρέφεια της οικονομίας

Στην πρόοδο που έχει γίνει στις μεταρρυθμίσεις για την οικονομική εξωστρέφεια της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια αναφέρεται ανάλυση του Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων του ΚΕΠΕ. 

Το ΚΕΠΕ σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μία νέα στρατηγική που επικεντρώνεται στην προώθηση της οικονομικής εξωστρέφειας.

Εφαλτήριο, προσθέτει, για την οργάνωση της στρατηγικής αυτής αποτέλεσε η συγκέντρωση των κύριων υπηρεσιών και οργανισμών που σχετίζονται με τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών και από το έτος 2021 και μετά η κατάρτιση του Ετήσιου Σχεδίου Δράσης του Υπουργείου Εξωτερικών και η εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων και των σχετικών δράσεων στο ετήσιο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας.

Το οριζόντιο, μεταρρυθμιστικό σκέλος των συγκεκριμένων Σχεδίων πολιτικής κινείται σε δύο αλληλένδετους αλλά διακριτούς άξονες: την ενίσχυση των δομών οικονομικής διπλωματίας και τη διευκόλυνση του εμπορίου. 

ΚΕΠΕ, εξαγωγές

Ο δείκτης διευκόλυνσης εμπορίου του ΟΗΕ

Η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων για την απλοποίηση των διαδικασιών αντικατοπτρίζεται ποσοτικά στην εξέλιξη του δείκτη διευκόλυνσης εμπορίου του ΟΗΕ, ο οποίος αποτυπώνει το ποσοστό υλοποίησης σειράς μέτρων που καλύπτουν όλο το φάσμα της διευκόλυνσης του εμπορίου.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του δείκτη, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη συνολική επίδοσή της, με την τιμή του συνολικού δείκτη να διαμορφώνεται στο 77,4% το έτος 2023, έναντι 67,7% το έτος 2021 και μόλις 34,4% το έτος 2015.

Σε σχέση με τους επιμέρους δείκτες, παρατηρείται ότι στον τομέα της διαφάνειας, ο οποίος αφορά, μεταξύ άλλων, την πληροφόρηση σε σχέση με τις ισχύουσες και τις επικείμενες ρυθμίσεις και τη λειτουργία μηχανισμού διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, η Ελλάδα βαθμολογήθηκε το έτος 2023 με τη μέγιστη τιμή (100%), επιτυγχάνοντας πλήρη υιοθέτηση των σχετικών μέτρων.

Μεγάλες βελτιώσεις καταγράφηκαν, επίσης, σε σχέση με την απλοποίηση των διατυπώσεων (83,3% το 2023 από 50,0% το 2015), την προώθηση θεσμικών ρυθμίσεων και συνεργασιών (77,8%, από 44,4% , αντίστοιχα), την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εμπορίου (81,5% από 25,9%, αντίστοιχα) και την ψηφιοποίηση του διασυνοριακού εμπορίου (44,4% από 0,0%, αντίστοιχα).

ΚΕΠΕ, εξαγωγικοί δείκτες ΟΗΕ

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ