Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο άλμα για την τιμή του Brent που άγγιξε τα 92 δολάρια – Πλώρη για τα 2 ευρώ βάζει η τιμή της βενζίνης

Η αναταραχή στη Μ. Ανατολή σε συνδυασμό με τις καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι που μεταφράζεται ως αύξηση των προσδοκιών για την ζήτηση πετρελαίου έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στα υψηλά 6μηνου, κάτι που αν μη τι άλλο τρομάζει τους καταναλωτές οι οποίες βλέπουν τις λιανικές τιμές να ετοιμάζονται για μίνι ράλι.

Αναλυτές εκτιμούν ότι εφόσον δεν ανακοπεί η ανοδική αυτή τάση τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να κάνουμε Πάσχα με μέση πανελλαδική τιμή στα 2 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι στα νησιά οι τιμές μπορεί να αγγίξουν και τα 2,4 ευρώ το λίτρο.

Άνοδος 20% από την αρχή του χρόνου 

Σήμερα η τιμή του Brent βρέθηκε μία ανάσα πριν από τα 92 δολάρια το βαρέλι και καταγράφει από την αρχή του χρόνου άνοδο περίπου 20%, ενώ είναι στα υψηλά 6μήνου. Τελευταία φορά που το Brent ήταν πάνω από αυτό το επίπεδο, ήταν λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι σύντομα μπορεί να δούμε την διεθνή τιμή του πετρελαίου, ακόμη και στα 95 δολάρια το βαρέλι.

Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η τιμή της βενζίνης βρίσκεται πάνω από τα 2 ευρώ, σε οκτώ περιοχές και συγκεκριμένα σε: Κυκλάδες, Ευρυτανία, Λέσβο, Λευκάδα, Ρέθυμνο, Φωκίδα, Κεφαλλονιά, Δωδεκάνησα.

Πανελλαδικά η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται στα 1,948 ευρώ το λίτρο, αυξημένη κατά 4,8 λεπτά από τις αρχές Μαρτίου. Αντίθετα σε χαμηλότερα επίπεδα κατά 2 λεπτά, για το ίδιο διάστημα διαμορφώνεται η τιμή για το diesel κίνησης στα 1,708 ευρώ, έναντι 1,728 ευρώ. Μικρή υποχώρηση, που ουσιαστικά όμως έχει πολύ μικρή ζήτηση λόγω των καιρικών συνθηκών και για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην Αττική η τιμή της βενζίνης είναι στα 1,918 ευρώ το λίτρο, από 1,869 ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ μειωμένο είναι το diesel κίνησης στο 1,674 ευρώ από 1,691 ευρώ.

Ρευστό το διεθνές κλίμα

Στην παρούσα χρονική στιγμή το διεθνές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ρευστό. Στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής η κατάσταση τείνει να μεταβληθεί εκ νέου σε έκρυθμη, μετά την ισραηλινή επίθεση στο συγκρότημα της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία.

Και στο άλλο όμως μέτωπο, αυτό της Ουκρανίας τα πράγματα συνεχίζουν να κινούνται σε μία λεπτή γραμμή με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Στο μεταξύ οι αναλυτές από την Bank of America αναμένουν για εφέτος, μια μέση τιμή του Brent στα 86 δολάρια το βαρέλι, ιδιαίτερα λόγω των κινδύνων στη Μέση Ανατολή και των βελτιωμένων οικονομικών προοπτικών. Εκτιμούν μάλιστα ότι οι τιμές του πετρελαίου πιθανότατα να φτάσουν περίπου στα 95 δολάρια το καλοκαίρι.

«Κλειδί» στην υπόθεση μπορεί να είναι η στάση που θα κρατήσει ο ΟΠΕΚ+ και τι θα πράξει το επόμενο διάστημα αναφορικά με την παραγωγή.

Όπως είναι γνωστό στις αρχές Μαρτίου, οκτώ χώρες του καρτέλ πετρελαίου συμφώνησαν να παρατείνουν τις μονομερείς περικοπές παραγωγής τους μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Εάν αυτές οι περικοπές επεκταθούν εκ νέου μέχρι το τέλος του έτους, θα υπάρξει κίνδυνος μικρής έλλειψης στην προσφορά. Κάτι που θεωρεί πιθανό και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ