Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάσχα: Σε κλοιό ακρίβειας οι καταναλωτές - Ράλι ανόδου για τα καύσιμα - «Αλμυρό» το κατσίκι

Σε διπλό κλοιό ακρίβειας θα βρεθούν οι καταναλωτές ενόψει του Πάσχα. Από την μία οι τιμές των καυσίμων που δεν δείχνουν καμία απολύτως διάθεση αποκλιμάκωσης, παρά το γεγονός ότι οι τιμές για το Brent βρίσκονται στα χαμηλά του τελευταίου μήνα, ενώ από την άλλη οι προβλέψεις για το πασχαλινό τραπέζι δεν δείχνουν να είναι αισιόδοξες.

Οι τελευταίες ενδείξεις για την διαμόρφωση των τιμών στα αμνοερίφια δείχνουν ότι θα κινηθούν στα περυσινά επίπεδα ή και λίγο ψηλότερα με ανώτερη τιμή στα συνοικιακά κρεοπωλεία τα 16 ευρώ το κιλό για το κατσίκι, ενώ στην Βαρβάκειο θα μπορέσει να βρει κάποιος αρνί ακόμη και λίγο κάτω από τα 10 ευρώ.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα αγαθά, το πασχαλινό σοκολατένιο αβγό θα είναι εφέτος απλησίαστο εξαιτίας του άλματος που έχει πραγματοποιήσει η τιμή για το κακάο στις διεθνείς χρηματαγορές.

Σε ότι αφορά την τιμή της βενζίνης όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Αυτή την στιγμή η τιμή της αμόλυβδης κινείται στα υψηλά των τελευταίων 9 μηνών, παρά το γεγονός ότι οι τιμές στις διεθνείς χρηματαγορές για το πετρέλαιο κινούνται πτωτικά και είναι κατά πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά του Απριλίου.

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε μέσα επίπεδα, με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει σκαρφαλώσει στα 1,984 ευρώ το λίτρο και οι περιοχές που είναι πάνω από τα 2 ευρώ έχουν φτάσει πλέον τις 19 έναντι 14 που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Φόβοι για τιμές πάνω από τα 2 ευρώ και στην Αττική 

Μάλιστα αναλυτές φοβούνται ότι ενόψει και της αυξημένης ζήτησης, λόγω της εξόδου του Πάσχα, η τιμή μπορεί να παρουσιάσει και νέα άνοδο ή στην καλύτερη περίπτωση να εδραιωθεί σε αυτά τα επίπεδα που ούτως ή άλλως είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Ακόμη και σε Αττική και Θεσσαλονίκη που είναι οι φθηνότερες περιοχές, οι μέσες τιμές πλησιάζουν τα επίπεδα των 2 ευρώ και συγκεκριμένα διαμορφώνονται σε 1,957 ευρώ το λίτρο και 1,951 ευρώ αντίστοιχα.  

►Διαβάστε επίσης: Καύσιμα: Στα υψηλά 8 μηνών οι τιμές παρά την νέα μεγάλη υποχώρηση για το Brent

Όμως και σε αυτές υπάρχουν πρατήρια που η τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σε πάνω από το όριο των 2 ευρώ.

Εκείνο που φαίνεται να διαφοροποιείται είναι η τιμή για το diesel κίνησης, που δεν φαίνεται να ακολουθεί την πορεία της βενζίνης. Έτσι λοιπόν σε σχέση με το τέλος του περασμένου μήνα, η τιμή του diesel είναι αυξημένη κατά 0,5 λεπτά το λίτρο, ενώ για το ίδιο διάστημα η τιμή της βενζίνης έχει σημειώσει άνοδο κατά 4,1 λεπτά το λίτρο.

Επίσης σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, παρατηρείται οριακή πτώση για το diesel και από 1,715 ευρώ που ήταν η τιμή του, σήμερα διαμορφώνεται σε 1,712 ευρώ το λίτρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες τιμές στην βενζίνη θα συναντήσει κανείς στα μέσα του περασμένου Αυγούστου με την μέση τιμή της βενζίνης να τρέχει προς τα 2 ευρώ και την τιμή του diesel κίνησης στα 1,750 ευρώ. Εν συνεχεία από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι τιμές ακολούθησαν πτωτική πορεία.

Το αξιοπρόσεκτο στην όλη υπόθεση είναι ότι η τιμή του Brent στις διεθνείς αγορές κινείται πτωτικά και από τα 92 δολάρια του βαρέλι που είχε καταγράψει στις 12 Απριλίου, η τάση πλέον – με μικρές εξαιρέσεις – είναι πτωτική και κινείται κάτω από το όριο των 90 δολαρίων το βαρέλι. Χθες για παράδειγμα διαμορφώθηκε λίγο κάτω από τα 88 δολάρια, μετά την σημερινή ανοδική του αντίδραση, ενώ χθες ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει κάτω από τα 86 δολάρια.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς των καυσίμων δηλώνουν πως αυτό είναι σύνηθες κάποιες φορές, δηλαδή οι τιμές στην αντλία να μην συμβαδίζουν με την πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου και αυτό διότι οι τιμές που αγοράζει η Ελλάδα, αλλά και γενικότερα οι χώρες της Μεσογείου κάποιες φορές διαφέρουν από αυτές του Brent, όπως επίσης διαφέρουν και οι τιμές ανά προμηθευτή.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ