Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Στο 3,2% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο - Σταθερός στο 2,4% στην Ευρωζώνη

Κομισιόν / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Στο 3,2% μειώθηκε ελαφρώς ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο σε ετήσια βάση από 3,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός διατηρήθηκε σταθερός στο 2,4%. 

Παρόλα αυτά τα τρόφιμα παραμένουν στην Ελλάδα το μεγάλο αγκάθι, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξήθηκε στο 4,9% για άλλη μια φορά έστω και λίγο (από 4,8% τον Μάρτιο), τάση πάντως που σημειώθηκε και στην Ευρωζώνη με τα τρόφιμα να βλέπουν αύξηση τιμών 2,8% τον Απρίλιο από 2,6% τον Μάρτιο. 

Η Ελλάδα πάντως με πληθωρισμό τροφίμων 4,9% κερδίζει το αργυρό μετάλλιο ακρίβειας, καθώς τερματίζει για τον Απρίλιο δεύτερη μαζί με την Κροατία, μετά την Μάλια και πριν από χώρες όπως το. Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ιταλία. 

Μείωση 1,4% των τιμών ενέργειας 

Οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν 1,4% έναντι μείωσης 1% τον Μάρτιο, ενώ επιβράδυνση σημείωσαν οι τιμές των υπηρεσιών, οι οποίες αυξήθηκαν 3,7% έναντι αύξησης 4%, με αντίστοιχη εξέλιξη να σημειώνεται και στην Ευρωζώνη.

Επιβράδυνση σημειώθηκε και στον πληθωρισμό των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων, ο οποίος αυξήθηκε 1,8% έναντι αύξησης 2,1% τον Μάρτιο.

Στο 3,1% υποχώρησε ο δομικός πληθωρισμός

Λόγω της μείωσης στις τιμές των προϊόντων αυτών καθώς και των υπηρεσιών, ο δομικός πληθωρισμός - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του καπνού και του αλκοόλ - υποχώρησε στο 3,1% από 3,4% τον Μάρτιο. 

Eurostat, πληθωρισμός Απριλίου

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη, επιταχύνθηκαν οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού στο 2,8% από 2,6% τον Μάρτιο, αλλά επιβραδύνθηκαν οι αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών στο 3,7% από 4%.

Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 0,6% έναντι μείωσης 1,8% τον Μάρτιο, ενώ των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 0,9% έναντι αύξησης 1,1%, αντίστοιχα.  Ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,7% από 2,9%. 

Eurostat, πληθωρισμός Απριλίου

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ