Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: «Πάγος» στα επιτόκια των ρυθμίσεων στην Εφορία

Κωστής Χατζηδάκης, 11-1-2024

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παγώσουν τα επιτόκια στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία στα περυσινά επίπεδα, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Το πάγωμα των επιτοκίων για τις πάγιες ρυθμίσεις θα έχει χρονική διάρκεια ενός έτους, σύμφωνα με όσα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στον Σκάι.

To επιτόκιο για τη ρύθμιση οφειλών έως 12 δόσεις αναμένεται να μειωθεί για έναν χρόνο  σε 4,34%, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 5,84%.

Πόσο είχαν αυξηθεί τα επιτόκια 

Να σημειωθεί ότι η πάγια ρύθμιση των 12, 24 και 48 δόσεων για την εξόφληση των οφειλών στο Δημόσιο έχει γίνει πολύ ακριβή. Με μεγάλη έκπληξη οι φορολογούμενοι που ρυθμίζουν τις φορολογικές οφειλές τους διαπιστώνουν ότι το ετήσιο επιτόκιο για τις 12 δόσεις της ρύθμισης έχει αυξηθεί στο 6,68% από 4,35% ενώ για τις 24 δόσεις ή 48 δόσεις έχει εκτοξευτεί στο 8,18% από 5,87%.

Όπως προκύπτει, μετά τη λήξη της ευνοϊκής ρύθμισης που είχε ενεργοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην υπάρξει υπέρμετρη επιβάρυνση των φορολογουμένων λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ,το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης πραγματοποίησε ένα μεγάλο άλμα εις βάρος όλων όσων σπεύδουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Σημειώνεται ότι σταθερό παραμένει μέχρι τις 9 Αυγούστου 2025 το επιτόκιο 8,76% το χρόνο ή 0,73% το μήνα με το οποίο το Δημόσιο χρεώνει τους φορολογούμενους με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής όταν δεν πληρώνουν στην ώρα τους τους φόρους. Επίσης

σταθερό στο 6% παραμένει μέχρι τις 2 Αυγούστου 2025, το ετήσιο επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ από τα 106,3 δισ. ευρώ του ληξιπρόθεσμου υπόλοιπου μόνο το 4,6% ή 4,611 δισ. ευρώ έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης.Το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων εντοπίζεται μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ ενώ τα νομικά πρόσωπα ρυθμίζουν σε υψηλότερο ποσοστό οφειλές που ανήκουν στο εύρος από 10.000 έως 100.000 ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ