Νέα
 • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
 • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To νέο σχέδιο για τα ακίνητα του Δημοσίου - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα καταπατημένα

Πηγή: Eurokinissi

Μια νέα απόπειρα αξιοποίησης εως 36.000 ακινήτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου επιχειρεί η ΕΤΑΔ μετά από πολλές προσπάθειες που κατέληξαν σε αποτυχία. Μέχρι τις 3 Ιουνίου έχουν προθεσμια οι εκτιμητές να εκδηλώσουν ενδιαφέρουν για συγκεκριμένα ακίνητα ενώ η διάρκεια της συμφωνίας- πλαίσιο θα αφορά περίοδο 24 μηνών, μετά την υπογραφή της σύμβασης με τη δυνατότητα από το Υπερταμείο να προχωρήσει σε επέκταση, κατ’ ανώτατο, 12 μηνών εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Μέσω της συμφωνίας - πλαίσιο, έως εννέα εταιρείες ή κοινοπραξίες θα αναλάβουν την κατηγοριοποίηση και εκτίμηση για τουλάχιστον 1.000 κωδικούς η κάθε μία με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα τριών - τεσσάρων μηνών 7.000 κωδικοί στο σύνολό τους από τις συμμετέχουσες εταιρείες / κοινοπραξίες και 6.500 κωδικοί ανά εταιρεία / κοινοπραξία τα επόμενα δύο χρόνια.

Η πλήρης καταγραφή και ταυτοποίηση 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ θα δώσει τη δυνατότητα να αποτιμηθούν πλήρως 6.000 ακίνητα, εκ των οποίων τα 1.000 θα μπουν στο άμεσο πλάνο ωρίμανσης και αξιοποίησης με ορίζοντα τα δύο-τρία επόμενα χρόνια.

►Διαβάστε επίσης: Καταπατημένα ακίνητα: Ανοίγει η πλατφόρμα για την εξαγορά 90.000 εκτάσεων

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας το Δημόσιο θα γνωρίζει για πρώτη φορά με απόλυτη  ακρίβεια τα assets που διαθέτει. Από αυτό το σημαντικό έργο μπορούν να προκύψουν και θεματικά clusters ακινήτων.

Η ΕΤΑΔ διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων το οποίο περιλαμβάνει τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, κάποια από τα οποία έχουν σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, όπως και αφορούν πολλές διαφορετικές κατηγορίες, για παράδειγμα τα πρώην Ξενοδοχεία Ξενία, Μαρίνες, Κάμπινγκ, Γκολφ, Χιονοδρομικά Κέντρα, Μουσεία, Σπήλαια, Τουριστικά Περίπτερα, Ιαματικές Πηγές ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός εγγραφών που αφορά υποδομές, όπως δρόμοι, αεροδρόμια, μη καθορισμένες ζώνες λιμανιών, κτίρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, φυλακές, πάρκα, πλατείες.

Πλατφόρμα για τα καταπατημένα

Χιλιάδες ιδιώτες με ακίνητα τα οποία διεκδικούνται ως καταπατημένα από το δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα από το καλοκαίρι να υποβάλουν αίτημα στην ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα τεθεί σε λειτουργία προκειμένου να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας .Για την υποβολή της αίτησης στη νέα πλατφόρμα οι ενδιαφερόμενοι- δικαιούχοι θα πρέπει να πληρώσουν παράβολο 300 ευρώ το οποίο συμψηφίζεται με το τίμημα εξαγοράς ή επιστρέφεται εφόσον η αίτηση απορριφθεί. . Για να διευκολύνει τις διαδικασίες πρόσφατα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τροπολογία έκανε πιο ελαστικά τα κριτήρια εξαγοράς και ελκυστικότερο το τίμημα για όσους αποδεχθούν τη ρύθμιση αντί να προσφύγουν στα δικαστήρια. Ωστόσο θέτει σαν νέα προϋπόθεση, ο ιδιώτης που διεκδικεί το ακίνητο, να το δήλωνε τουλάχιστον για 5 χρόνια στο Ε9, πληρώνοντας και τον ανάλογο ΕΝΦΙΑ, θεωρώντας εαυτόν ως ιδιοκτήτη.

►Διαβάστε επίσης: Κ. Χατζηδάκης: Διαγωνισμοί για αξιοποίηση πακέτων ακινήτων του Δημοσίου

Με τις νέες ρυθμίσεις

 1. Αλλάζουν οι προϋποθέσεις υποβολής αίτησης εξαγοράς: Συγκεκριμένα καταργείται η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης (το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει κτίσμα που έχει ανεγερθεί το αργότερο έως την 31η.12.1991 σε περίπτωση 30ετούς κατοχής και το αργότερο έως την 31η.12.1981 σε περίπτωση 40ετούς κατοχής).
 2. Προστίθεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τα πέντε τουλάχιστον χρόνια που προηγούνται, προκειμένου να είναι σαφές ότι οι αιτούντες θεωρούσαν πως το ακίνητο είναι δικό τους.
 3. Τίθεται δεκαήμερη προθεσμία για την ενημέρωση του αιτούντος σε περίπτωση που λείπουν δικαιολογητικά. Η απαίτηση για προσκομιδή αεροφωτογραφιών, καταργείται, καθώς δεν εξετάζεται πλέον η ύπαρξη ή μη ακινήτου
 4. Επεκτείνεται η δυνατότητα του Δημοσίου να αποφασίσει εξαίρεση από το δικαίωμα εξαγοράς για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Εντός εξαμήνου τα αρμόδια Υπουργεία θα προσδιορίσουν αιτιολογημένα τις περιοχές ή τα ακίνητα ενδιαφέροντος τους, προκειμένου αυτά να εξαιρεθούν της διαδικασίας εξαγοράς.
 5. Επισπεύδεται η προθεσμία υποβολής της συναίνεσης της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου σε 2 μήνες από 3 μήνες, που προβλεπόταν αρχικά.
 6. Το τίμημα εξαγοράς σε ειδικές περιπτώσεις αμφισβήτησης της κυριότητας του δημοσίου ακινήτου διαμορφώνεται με έκπτωση:
 • 50% για αιτούντα που έχει αναγνωρισθεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως κύριος του ακινήτου ή που έχει αναγραφεί ως κύριος στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και έχει ασκηθεί αγωγή από το Δημόσιο ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης αγωγής.
 • 70% αν ο αιτών έχει ασκήσει ένδικο μέσο κατά δικαστικής απόφασης για την αναγνώριση της κυριότητας του ακινήτου έως την 31η.12.2022.

     7. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του αιτούντα ή του      αρχικού δικαιοπαρόχου ως αποτέλεσμα μαζικής εγκατάστασης πληθυσμιακών ομάδων πριν το 1964. Σε αυτή την περίπτωση το τίμημα αντιστοιχεί στο 20% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

     8. Αναμορφώνεται η Επιτροπή που έχει συσταθεί στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής        και Δημόσιας Περιουσίας για την υλοποίηση της εξαγοράς των δημοσίων ακινήτων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ