Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα μπορούσε να περιμένει αρκετά για μια νέα μείωση επιτοκίων

Lagarde
Πηγή: Associated Presss

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν βρίσκονται σε γραμμική καθοδική πορεία και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν κατά καιρούς να περιμένουν περισσότερες από μία συνεδριάσεις πριν τα μειώσουν ξανά, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια από ένα υψηλό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, αλλά απέφυγε να δεσμευτεί για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της, δεδομένης της επίμονα υψηλής αύξησης των μισθών και μιας ακόμη αύξησης των προβλέψεων για τον πληθωρισμό.

«Πήραμε την κατάλληλη απόφαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε γραμμική πτωτική πορεία», δήλωσε η Λαγκάρντ σε κοινή συνέντευξη σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Μπορεί να υπάρξουν περίοδοι κατά τις οποίες θα κρατήσουμε και πάλι τα επιτόκια», ανέφεραν σήμερα  Δευτέρα οι εφημερίδες Expansión, Handelsblatt, Il Sole 24 Ore και Les Échos.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να κρατήσει τα επιτόκια για περισσότερο χρόνο από μία μόνο συνεδρίαση, είπε ότι «είναι μια πιθανότητα».

Οι αγορές αναμένουν τώρα λίγο περισσότερο από μία μείωση των επιτοκίων στις τέσσερις συνεδριάσεις που απομένουν φέτος και βλέπουν μεταξύ 3 και 4 μειώσεις μέχρι το τέλος του 2025, δηλαδή στις επόμενες 12 συνεδριάσεις για τη χάραξη πολιτικής.

Ενώ η Λαγκάρντ δεν είπε ρητά ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στο σημερινό τους επίπεδο τον Ιούλιο, υποστήριξε ότι οι περαιτέρω μειώσεις εξαρτώνται από μια σειρά από δείκτες μισθών και εταιρικών κερδών, οι οποίοι καθίστανται διαθέσιμοι μόνο κατά την πορεία προς τη συνεδρίαση της τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

«Θα χρειαστούμε περισσότερα στοιχεία, μεταξύ άλλων για τους μισθούς, για τον τρόπο με τον οποίο τα κέρδη ανά μονάδα αυξάνονται και απορροφούν μέρος του κόστους εργασίας, καθώς και για την παραγωγικότητα», είπε.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ και ο Σλοβάκος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής Πίτερ Κάζιμιρ δήλωσαν αμφότεροι ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, ενώ πολλοί άλλοι που μίλησαν κατ' ιδίαν προέβαλαν το ίδιο επιχείρημα.

Παρόλα αυτά, η Λαγκάρντ τάχθηκε κατά του ρητού σχολιασμού, δεδομένης της αβεβαιότητας και των πιθανών αλλαγών στην πορεία του πληθωρισμού.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ