Νέα
 • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
 • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι είναι οι συνταξιούχοι και οι άλλοι δικαιούχοι που θα μοιραστούν 300 εκατ. ευρώ

Οι συνταξιούχοι είναι οι πλέον κερδισμένοι από το έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων 2024 αφού θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος από το κονδύλι των 300 εκατ. ευρώ το οποίο θα εξασφαλιστεί από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων. Πάνω από 1 εκατ.συνταξιούχοι θα ωφεληθούν είτε λαμβάνοντας το έκτακτο βοήθημα - επιταγή ακρίβειας (επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης όπως ονομάστηκε πέρυσι) είτε λαμβάνοντας το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Ειδικότερα, περίπου 650.000 - 700.000 συνταξιούχοι αναμένεται να πάρουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ εφόσον δεν δικαιούται, λόγω προσωπικής διαφοράς την αύξηση του 2025 στις συντάξεις η οποία με βάση τις εκτιμήσεις για το ύψος του πληθωρισμού και του ΑΕΠ θα κυμαίνεται γύρω στο 2,5%. Απαραίτητη προϋπόθεση - πιθανότατα όπως και πέρσι - μηνιαία σύνταξή τους να μην υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ.

Το πλήθος των δικαιούχων του επιδόματος είναι μικρότερο από πέρυσι που ήταν 742. 772 άτομα καθώς κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι μειώνουν ή μηδενίζουν την προσωπική τους διαφορά και ανοίγουν το δρόμο για μελλοντικές αυξήσεις στο χέρι.

►Διαβάστε επίσης: Επίδομα παιδιού: Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι το επίδομα ανερχόταν:

 • σε 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ,
 • σε 150 ευρώ για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ και
 • σε 100 ευρώ για συντάξεις από 1101 έως 1600 ευρώ.

Συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν πήραν επίδομα.

Επιταγή ακρίβειας

Κατ΄εκτίμηση το κονδύλι για το επίδομα προσωπικής διαφοράς ανέρχεται κοντά στα 100 εκ. ευρώ περίπου. Επομένως απομένουν άλλα 200 εκατ. τα οποία αναμένεται να κατευθυνθούν σε ευάλωτες ομάδες πολιτών, με τη μορφή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης (επιταγή ακρίβειας) δηλαδή σε:

 • χαμηλοσυνταξιούχους (με συντάξεις έως 700 ευρώ),
 • άτομα με αναπηρία,
 • οικογένειες με παιδιά και μικρά εισοδήματα (δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ),
 • ανασφάλιστους υπερήλικες
 • δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

και άλλες κατηγορίες πολιτών. 

►Διαβάστε επίσης: Συνταξιούχοι: Χλιαρό ψαλίδι σε συντάξεις χηρείας

Οι κατηγορίες

Χαμηλοσυναξιούχοι: Πέρυσι η οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ είχε δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα  από κύριες συντάξεις έως 700  ευρώ το μήνα (8.400 το χρόνο)  οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά ή αν είχαν ήταν μικρότερη των 10 ευρώ. Αρκετοί χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν διπλό όφελος αφού έλαβαν την ετήσια αύξηση αλλά και την επιταγή ακρίβειας.

Ευάλωτοι πολίτες: Το έκτακτο επίδομα του 2024 αναμένεται να  καλύψει:

 • 800.000 Οικογένειες με παιδιά
 • 205.000 Δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
 • 182.000 Άτομα με αναπηρία
 • 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες

Άτομα με αναπηρία: Τα άτομα με αναπηρία αναμένεται να λάβουν το υψηλότερο επίδομα που πέρυσι ήταν 200 ευρώ.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Προσαυξημένο κατά το ήμισυ της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης αναμένεται να δοθεί τα Χριστούγεννα στους δικαιούχους το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Σήμερα το ΕΕΕ μετά την αύξηση 8% που δόθηκε το Δεκέμβριο του 2023 κυμαίνεται από 216 έως 432 ευρώ.

Ανασφάλιστοι υπερήλικες: Οικονομική ενίσχυση ύφους εκατό πενήντα (150) ευρώ αναμένεται να λάβουν οι δικαιούχοι σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων και επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων

Δικαιούχοι επιδόματος παιδιού: Στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού θα καταβληθεί πρόσθετη έκτακτη δόση , η οποία αντιστοιχεί στο μηνιαίως χορηγούμενο ποσό του επιδόματος προσαυξημένο κατά το ήμισυ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ