Νέα
  • ΓΔ: 1481.17 +0.07%
  • Τζίρος: 28,26 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου για την υποβολή - Τι ισχύει για εκπρόθεσμες και τροποποιητικές

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Eπνέει τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ενώ όσοι δεν προλάβουν να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος κινδυνεύουν με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις στη φορολογική δήλωση που έχουν ήδη υποβάλει στο Taxisnet μπορούν να σπεύσουν να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση χωρίς να κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου.

Mέχρι χθες είχαν υποβληθεί 6.225.416 φορολογικές δηλώσεις, ενώ το 2020 είχαν υποβληθεί συνολικά περίπου 6,4 εκατομμύρια.

Εως 17 Σεπτεμβρίου η πληρωμή των πρώτων δύο δόσεων

Η καταβολή των δύο πρώτων δόσεων του φόρου εισοδήματος, Ιουλίου και Αυγούστου, θα πρέπει να γίνει έως τις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ η τρίτη δόση, για τον μήνα Σεπτέμβριο, θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Το υπόλοιπο ποσό του φόρου θα εξοφληθεί σε άλλες πέντε μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις θα προκύψουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν το ελάχιστο ποσό προστίμου των 100 ευρώ, ενώ εάν προκύψουν χρεωστικά εκκαθαριστικά τα ποσά των προστίμων μπορεί να φθάσουν για ορισμένες κατηγορίες μέχρι και τα 500 ευρώ και επιπροσθέτως να επιβληθούν και τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενοι με 0,73% μηνιαίως.

Τι θα ισχύσει για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις

Για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα ισχύσουν τα εξής:

α) Εάν η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε μηδενικό αποτέλεσμα και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πάλι μηδενικό ποσό φόρου ή επιστροφή φόρου, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση που με την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέας ύλης (π.χ. σε περίπτωση που με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης διορθώνεται κάποιο λάθος στα στοιχεία ταυτότητας του φορολογούμενου ή στα στοιχεία των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του φορολογούμενου, το οποίο λάθος δεν επηρεάζει το ύψος της φορολογητέας ύλης και της φορολογικής υποχρέωσης).

β) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε:

  • Εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
  • Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή με πρόστιμο 500 ευρώ εάν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ