Νέα
  • ΓΔ: 864.44 +0.73%
  • Τζίρος: 28,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές: Παρατείνεται η προθεσμία

Ακίνητα / Πηγή: Intime
Ακίνητα / Πηγή: Intime

Δύο μήνες επιπλέον παίρνει παράταση η προθεσμία υποβολής εντός της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να καλύψουν τεκμήρια μέσω των δηλώσεων γονικών παροχών ή δωρεών ή κληρονομιών, προκειμένου να μην κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, παρατείνεται έως και τις 26 Φεβρουαρίου 2021, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, η οποία έληγε εντός του Νοεμβρίου ή λήγει εντός του Δεκεμβρίου, καθώς και των δηλώσεων των οποίων μέσα στους μήνες αυτούς έληγε ή λήγει η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αίτησης παράτασης, ανεξάρτητα αν έχει υποβληθεί.

Η παράταση διευκολύνει τους φορολογούμενους των οποίων τα πραγματικά εισοδήματα είναι χαμηλότερα από τα τεκμήρια και επειδή δεν μπορούν  να καλύψουν τη διαφορά πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά φόρου.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα χρηματικά ποσά που δίδονται από διάφορους συγγενείς ή τρίτους σε φορολογούμενο, τότε ο δωρεοδόχος, αυτός δηλαδή που λαμβάνει το χρηματικό ποσό, δύναται με το ποσό αυτό να καλύψει δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, εφόσον η δωρεά ή η γονική παροχή ολοκληρωθούν εντός του επίμαχου φορολογικού έτους.  

Επειδή όμως, για φέτος παρατάθηκε για ένα δίμηνο η δυνατότητα ολοκλήρωσης των σχετικών πράξεων μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021, και εκείνες που θα γίνουν μετά την 1η Ιανουαρίου, θα υπολογίζονται κανονικά για την κάλυψη των τεκμηρίων του έτους 2020.

Σημειώνεται πως αφορολόγητες είναι οι γονικές παροχές ακινήτων αξίας έως 150.000 ευρώ. Εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία τότε το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και ανεβαίνει στις 250.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Σχετικά με τις χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά για αγορά πρώτης κατοικίας αφορολόγητα είναι τα ποσά έως 150.000 ευρώ ενώ για μεγαλύτερα επιβάλλεται φόρος με κλιμακωτούς συντελεστές από 1% έως 10%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Insider

Με την εγγραφή σας μπορείτε να λαμβάνετε ειδήσεις σχετικά με την έκτακτη επικαιρότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ