Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφές φόρου - εξπρές φέρνουν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Προσυμπληρωμένες θα είναι οι δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβάλλονται σήμερα από  τις επιχειρήσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Όπως προβλέπει η απόφαση του  διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή από σήμερα  η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.

Ειδικά, ως προς τις εισροές ΦΠΑ, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών δαπανών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας).

Δεν περιλαμβάνονται στην προσυμπλήρωση οι δαπάνες από παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ), για την οποία σύμφωνα με το νόμο δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ (πχ δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης κλπ).

Η προσυμπλήρωση αφορά  τόσο τις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις περιόδου Νοεμβρίου 2022 κι εφεξής, όσο και τις αρχικές εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενων μηνών έτους 2022.

►Διαβάστε και: ΦΠΑ: Σε εφαρμογή μπαίνουν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις - Τι αλλάζει για 1,2 εκατ. επαγγελματίες

Διευκόλυνση των υπόχρεων

Η εφαρμογή παρέχει στους υπόχρεους τη δυνατότητα να τροποποιούν τα προσυμπληρωμένα ποσά στους κωδικούς της δήλωσης ΦΠΑ, συνεπώς η ορθή και ακριβής συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ συνιστά υποχρέωση και ευθύνη των υποκείμενων στον φόρο.

Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μειώνει το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα η εφορία θα γνωρίζει επακριβώς τι πρέπει να εισπράξει από ΦΠΑ κάθε μήνα. Επίσης θα περιορισθούν σημαντικά η φοροκλοπή και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τιμολογίων από πολλές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι με την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, εκτός από την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, το ελληνικό Δημόσιο θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες καθώς θα γνωρίζει τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και ότι αυτές είναι σύννομες, μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο έλεγχο.

►Διαβάστε και: ΑΑΔΕ: Προσυμπληρωμένες στο εξής οι δηλώσεις ΦΠΑ από το myDATA

Ποιοι θα ενταχθούν στη «χρυσή λίστα»

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, στο πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένεται να ενεργοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα που θα χειρίζεται αυτόματα τις επιστροφές ΦΠΑ. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση, θα λαμβάνουν  μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών  από την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ την επιστροφή φόρου. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων.

Η ΑΑΔΕ θα δημιουργήσει μια «χρυσή λίστα» με τους δικαιούχους επιστροφής φόρου. Στη λίστα θα ενταχθούν επιχειρήσεις που  έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και διαπιστώθηκε ότι  δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά το αίτημα τους  και θα πιστώνεται το ποσό του ΦΠΑ στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 η ΑΑΔΕ ικανοποίησε έως και το 90% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες. Ειδικότερα διεκπεραίωσε 38.905 αιτήματα επιστρέφοντας ΦΠΑ ύψους 2 δις. ευρώ. Στον αντίποδα, πάνω από  1.600  αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ  λιμνάζουν  στις Εφορίες για πάνω από 90 ημέρες με τις επιχειρήσεις να περιμένουν επιστροφές άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Προσυμπληρωμένο έντυπο Ε3

Το αμέσως επόμενο βήμα της ΑΑΔΕ θα γίνει την Άνοιξη του 2023 με την προσυμπλήρωση του εντύπου Ε3 το οποίο συνυποβάλλεται με το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και του εντύπου Ν για τη φορολογία των νομικών προσώπων. Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει ακόμη  τη δημιουργία του ψηφιακού δελτίου αποστολής. Πρόκειται για την  ανάπτυξη ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών περιλαμβάνοντας τις διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ