Νέα
  • ΓΔ: 1357.3 -2.46%
  • Τζίρος: 149,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crypto: Σχέδιο φορολόγησης και μπλόκο ΑΑΔΕ στο ξέπλυμα, με «όπλο» αμερικάνικη τεχνογνωσία

Πηγή: AP

Mπλόκο στην φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα, επιχειρεί να βάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ζητώντας τεχνογνωσία από την αμερικανική φορολογική υπηρεσία IRS.

O διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής επιδιώκει να εφαρμόσει στην ελληνική πραγματικότητα την τεχνογνωσία, που έχει ήδη αναπτύξει για τον έλεγχο των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία η αμερικανική φορολογική διοίκηση. Παράλληλα η Κομισιόν ετοιμάζεται  να λάβει μια δέσμη μέτρων με νομοθεσία για τη λειτουργία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, που αποτελούν για πολλούς το ιδανικό πλυντήριο για το οργανωμένο έγκλημα.

Φορολόγηση με 15%

Την ίδια ώρα, εξετάζονται και παρεμβάσεις στην φορολογία, καθώς έως τώρα στην ελληνική φορολογική νομοθεσία δεν υπάρχει συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς που να διέπει τα κέρδη που αποκτούν οι φορολογούμενοι από υπεραξία πώλησης κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο  θεωρείται ότι τα παραπάνω εισοδήματα είναι κέρδη από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και φορολογούνται με συντελεστή 15%. Όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείο είναι βέβαιο ότι χρειάζεται ένα πλήρες και οχυρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα φορολογεί τα κρυπτονομίσματα και θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες στην αγορά.

►Διαβάστε και: Crypto: Κοινή πολιτική στενότερης επόπτευσης του κλάδου επιδιώκει το G20

Ο κανονισμός MiCA

«Σύμμαχος» της προσπάθειας θα είναι η νέα πιο αυστηρή νομοθεσία που προωθεί η ΕΕ και θα προβλέπει την ονομαστικοποίηση των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα καθώς θεωρείται ότι σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ως μέσα ξεπλύματος χρήματος, φοροδιαφυγής και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η ετήσια έκθεση της Chainanalysis, εκτιμά ότι κρυπτονομίσματα αξίας 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων «ξεπλύθηκαν» κατά το 2021.  

Η ΕΕ σχεδιάζει να επιβάλει στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αγορές κρυπτονομισμάτων και έχουν Ευρωπαίους χρήστες να κοινοποιούν τα φορολογικά στοιχεία των πελατών τους στις εθνικές φορολογικές αρχές των κρατών μελών.

Πως θα λειτουργεί

Πρόκειται για τον λεγόμενο κανονισμό  MiCA ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από 1-1-2026 και θα απαιτεί από κάθε εταιρεία με πελάτες στην ΕΕ να εγγραφεί και να αναφέρει τις συναλλαγές στις εθνικές αρχές.

►Διαβάστε και: ΑΑΔΕ: Τρέχει να μαζέψει φόρους και πρόστιμα πριν την παραγραφή τους - Βροχή από ραβασάκια

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα επιφορτιστεί με την τήρηση δημόσιου μητρώου μη συμμορφούμενων παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων. Οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων των οποίων η μητρική εταιρεία είναι εγκατεστημένη σε χώρες που περιλαμβάνονται στον ενωσιακό κατάλογο τρίτων χωρών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου όσον αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και στον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας, θα υποχρεούνται να εφαρμόζουν ενισχυμένους ελέγχους σύμφωνα με το πλαίσιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Αυξημένες απαιτήσεις μπορούν επίσης να εφαρμόζονται στους μετόχους και στη διοίκηση των CASPs, ιδίως όσον αφορά τον εντοπισμό τους.

Τα κρυπτονομίσματα τίθενται στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Πηγή: Pixabay

►Διαβάστε και: Με τάμπλετ και ElenxisLive ερχονται τον Μάρτιο οι «έξυπνοι» έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής

Οι πρώτες κινήσεις

Κάποιες πρώτες κινήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Το  2020  για πρώτη φορά  στο νομοσχέδιο για «την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» εισήγαγε υποχρεώσεις εφαρμογής μέτρων δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη,  για τους παρόχους ανταλλαγής μεταξύ εικονικών και παραστατικών νομισμάτων τύπου Βιtcoin.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που  έχει αναλάβει την εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών στα κρυπτονομίσματα είχε καλέσει  τους παρόχους υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών και τους παρόχους υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικών νομισμάτων, να εγγραφούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2021, στο ειδικό μητρώο το οποίο τηρεί.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ