Νέα
 • ΓΔ: 1463.05 +0.36%
 • Τζίρος: 63,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Σαρωτικές διασταυρώσεις για 3,8 εκατ. φορολογούμενους με εισόδημα έως 10.000 ευρώ – Ξεκινάει το «Ελεγχοςlive»

Πηγή: Pixabay

Σε ελεγκτικό κλοιό θέτει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενους που δήλωσαν το 2021 οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ προχωρώντας σε εκτεταμένες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, προκειμένου να διαπιστώσει ποιοι από αυτούς έχουν χαμηλό εισόδημα και ποιοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά.

Με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής να αποτελεί προσωπικό στοίχημα και νούμερο ένα πρόκληση για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, η ΑΑΔΕ για πρώτη φορά «τρέχει» μία εκτεταμένη διασταύρωση στα εισοδήματα του περυσινού έτους όπως αποκάλυψε μιλώντας στον Σκάι, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργος Πιτσιλής. Όσες περιπτώσεις εντοπιστούν να έχουν φοροδιαφύγει θα ελεγχθούν εξονυχιστικά το φθινόπωρο.

Από τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του 2021 που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες, αναδεικνύεται το μέγεθος του προβλήματος. Σχεδόν επτά στους δέκα επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους όπως και έξι στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.

Προβληματίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά καθαρά κέρδη με αποτέλεσμα ο φόρος που πληρώνουν να είναι εξαιρετικά μικρός. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν το προηγούμενο έτος συνολικό φορολογητέο εισόδημα 4,3 δις. ευρώ όταν ο τζίρος τους είναι σχεδόν δεκαπλάσιος. Άλλωστε και η Κομισιόν έχει διαπιστώσει ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκδίδουν κατά το δοκούν αποδείξεις για τις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών και μόνο αν πιεστούν από τον πελάτη.

►Διαβάστε επίσης: Χατζηδάκης: Προτεραιότητα η φοροδιαφυγή - Τι είπε για φορολογικές δηλώσεις και επίδομα προσωπικής διαφοράς

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που στο τραπέζι του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκεται σχέδιο με παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από αδήλωτα εισοδήματα και ΦΠΑ.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν οι δαπάνες των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους περιορίζοντας τα φορολογητέα κέρδη και κατά συνέπεια τη φορολογική τους επιβάρυνση. Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών σχεδιάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από ταηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.

Ταυτοχρόνως εξετάζεται να γίνει υποχρεωτική η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, η οποία θα συνοδεύεται με κίνητρα για τις επιχειρήσεις, ενώ έρχονται το ψηφιακό δελτίο αποστολής και το ψηφιακό πελατολόγιο για γιατρούς, δικηγόρους και άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Δεν αποκλείεται να εξεταστούν και οι συντελεστές φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Σήμερα για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος ισχύει συντελεστής 9% που οδηγεί σε μείωση του φόρου εισοδήματος της τάξης των 1.300 ευρώ. «Η φοροδιαφυγή είναι μία υπόθεση που αφορά όλους μας. Τα δημόσια έσοδα είναι έσοδα όλων μας, δεν στερείται το κράτος εσόδων, στερούμε εμείς από τον εαυτό μας υποδομές, υπηρεσίες, ευκαιρίες για εμάς και τα παιδιά μας. Αυτό είναι που πρέπει να έχουμε στον νου μας» δήλωσε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Τι θα ψάξει η εφορία

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη κάθε διαθέσιμη πληροφορία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ θα προωρήσει σε μια σειρά από διασταυρώσεις:

 • Διασταύρωση των αρχείων του Taxisnet με ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.
 • Διασταύρωση για τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος, για πρόσθετες και για αναδρομικές αποδοχές.
 • Διασταύρωση για τη συμμόρφωση φορολογουμένων με προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών-συντάξεων (σύμφωνα με τις καταστάσεις βεβαιώσεων αποδοχών-συντάξεων.
 • Διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν δραστηριότητα. Η διασταύρωση γίνεται με το αρχείο που τηρούν
 • ο ΕΦΚΑ και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
 • Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1) για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
 • Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA) για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
 • Στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

►Διαβάστε επίσης: Πιτσιλής: Ηλεκτρονικό σαφάρι για 3,8 εκατ. φορολογούμενους που δήλωσαν έως €10.000 πέρυσι

Ερχεται ο ΕΛΕΓΧΟΣ live

Πρεμιέρα σε πιλοτική βάση κάνει μέσα στην εβδομάδα το νέο ψηφιακό εργαλείο «Ελεγχοςlive» που θα βοηθήσει τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στους ελέγχους που θα πραγματοποιήσουν στις τουριστικές περιοχές.

Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν στην οθόνη των φορητών τους υπολογιστών το οικονομικό προφίλ των ελεγχόμενων, θα βλέπουν on line τις διαβιβάσεις αποδείξεων, θα διασταυρώνουν στοιχεία και στο τέλος της διαδικασίας θα ορίζουν την «καμπάνα» εκδίδοντας το σημείωμα διαπιστώσεων ελέγχου. Το «ραβασάκι» θα αποστέλλεται απευθείας στη θυρίδα του φορολογουμένου στο taxisnet για τα περαιτέρω.

Ειδικότερα, οι ελεγκτές της εφορίας ελεγκτές μέσα από τα tablet θα έχουν real time πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία ώστε να:

 • μπορούν με αυτόματες διαδικασίες να διαπιστώνουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners)
 • μπορούν να ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.
 • έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν άμεσες και ταχύτατες διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κλπ.
 • έχουν πρόσβαση στο οικονομικό προφίλ και σε όλο το ιστορικό του επαγγελματία ή της επιχείρησης. Με λίγα λόγια θα μπορούν να γνωρίζουν άμεσα εάν στο παρελθόν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις, τι είδους και αν είναι υπότροποι.
 • εκδίδουν και θα κοινοποιούν άμεσα στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Στην περίπτωση που εντοπίζονται παραβάσεις της μη έκδοσης αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές ή της μη αποστολής των στοιχείων στην πλατφόρμα myDATA, θα μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρησή από 48 ώρες έως και 10 ημέρες, ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ