Νέα
 • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
 • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σε φοροελεγκτικό κλοιό οι ελεύθεροι επαγγελματίες - Αλλάζουν όλα από το 2024

Σε ασφυκτικό ελεγκτικό κλοιό από τη φορολογική διοίκηση θα βρεθούν ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι από τις αρχές του 2024 με τις αλλαγές που δρομολογούνται στο καθεστώς φορολόγησης τους.

Βάση για τις παρεμβάσεις, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου,  θα αποτελέσει η μελέτη του ΙΟΒΕ που περιλαμβάνει προτάσεις σχετικά με την φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων και έχει παραδοθεί στο νέο οικονομικό επιτελείο.

Με επτά στους δέκα επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα λιγότερα από 10.000 ευρώ, σχεδιάζονται σημαντικές αλλαγές που θα βάλουν «μπλόκο» στις διόδους φοροδιαφυγής.

Σημαντικές ανατροπές αναμένεται να υπάρξουν στον έλεγχο των δαπανών οι οποίες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους με αποτέλεσμα να περιορίζουν την φορολογική επιβάρυνση, ενώ οι παρεμβάσεις θα συνδυαστούν με κίνητρα προς τους επαγγελματίες  που συνιστούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας να δηλώνουν τους πραγματικούς τζίρους στην εφορία.

Πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα αποτελέσει και η αξιοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mydata στη διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και  φορολογικών ελέγχων για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης φορολογητέων εσόδων και εισοδημάτων .

►Διαβάστε επίσης: Τεκμήρια: Η παγίδα για τις κατοικίες - Ο ρόλος των νέων αντικειμενικών τιμών

Οι αλλαγές

Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται είναι οι ακόλουθες:

 1. Ο περιορισμός της δυνατότητας έκπτωσης των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.Θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση από το εισόδημα μόνο οι δαπάνες – έξοδα που εγγράφονται στα myDATA.
 2. Η αλλαγή των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα μείωσης των καθαρών κερδών.
 3.  Αύξηση των φορολογικών ελέγχων ειδικά των τραπεζικών λογαριασμών των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.
 4. Η επέκταση και η υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Σήμερα μία χώρα για να εφαρμόσει την ηλεκτρονική τιμολόγηση πρέπει να ζητήσει από την Ε.Ε. να παρεκκλίνει από τους όρους που προβλέπονται σε κοινοτικό επίπεδο.   Με τη νέα οδηγία θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας   δεν θα απαιτείται προηγούμενη άδεια καθώς θα είναι υποχρεωτική για όλους.
 5. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα οι απώλειες στον ΦΠΑ φθάνουν στα 5,35 δισ. ευρώ το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι χάνεται σχεδόν ένα στα τρία ευρώ που θα μπορούσαν να εισπραχθούν. Η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση στη Ε.Ε. μετά τη Ρουμανία ενώ πιο κάτω βρίσκεται η Μάλτα και η Ιταλία.
 6. Υποχρέωση γιατρών, δικηγόρων και άλλων ελευθέρων επαγγελματιών να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα μπορεί άμεσα να διασταυρώνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και τις τραπεζικές καταθέσεις του επαγγελματία.
 7. Η καθιέρωση  του ψηφιακού δελτίου αποστολής, που θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά εντός του 2024. Οι επαγγελματίες, θα πρέπει να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο ώστε να είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και να συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα.
 8. Η υποχρεωτική χρήση των POS σε όλη την αγορά και σε όλη τη χώρα και υποχρεωτική πληρωμή με «πλαστικό χρήμα» των υπηρεσιών που παρέχουν επαγγελματίες κλάδων με ροπή προς υψηλή. φοροδιαφυγή όπως είναι οι γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί  

Ταυτοχρονα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις που έχει ξεκινήσει η ΑΑΔΕ σε 3,8 εκατ. φορολογούμενους που δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και εκμεταλλευτές ταξί είναι οι πρώτοι που θα περάσουν από το μικροσκόπιο της εφορίας με την ΑΑΔΕ να αναζητά όσους κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, έχουν αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας ή οι δαπάνες διαβίωσης τους δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στις φορολογικές δηλώσεις τους.

►Διαβάστε επίσης: Αντίστροφη μέτρηση για το Market Pass και το Youth Pass - Πότε και πώς θα γίνουν οι πληρωμές

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ