Εξι είναι οι κύριοι παράγοντες που θα επηρεάσουν την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών το 2025, μετά από μια χρονιά εντυπωσιακά υψηλών επιδόσεων, καθώς το 2024 κατέγραψαν κέρδη μετά από φόρους και διακοπτόμενες δραστηριότητες 4,4 δισ. ευρώ, έναντι κερδών 3,8 δισ. ευρώ το 2023 και 3,6 δισ. ευρώ το 2022.
Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες είχαν καταγράψει το 2021 ζημιές 4,8 δισ. ευρώ λόγω των ζημιών από την πώληση «κόκκινων» δανείων και ήταν οι μόνες που κατέγραψαν ζημιές για δεύτερη συνεχή χρονιά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το 2020 κατέγραψαν ζημιές 2,1 δισ. ευρώ».
Ο κύριος παράγοντας που θα επηρεάσει την κερδοφορία των 2025 είναι η μείωση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ που ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2024, με αρνητική επίδραση στα καθαρά έσοδα τόκων.
Για κάθε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, οι απώλειες σε έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι είναι περί τα 120 -140 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank να έχει την μικρότερη ευαισθησία (15 εκατ. ευρώ για κάθε μείωση 25 μ.β). Στο α’ τρίμηνο του 2025, πάντως, τα έσοδα από τόκους ήταν 2,065 δισ. ευρώ, κοντά στα επίπεδα του αντίστοιχου περσινού τριμήνου (2,11 δισ. ευρώ).
Οι στόχοι για πιστωτική επέκταση
Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες «ποντάρουν» στην πιστωτική επέκταση και η επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων τους για νέες εκταμιεύσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι ο δεύτερος κρίσιμος παράγοντας που θα επηρεάσει την κερδοφορία τους.
Στο α’ τρίμηνο φέτος, η πιστωτική επέκταση για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ήταν 3,2 δισ. ευρώ ενώ η Attica με 671 εκατ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις κατέγραψε καθαρή πιστωτική επέκταση 232 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε μερίδιο αγοράς 13,7% του συνόλου (καθαρής πιστωτικές επέκτασης) και βάζει πλώρη για πάνω από 1 δις ευρώ στο σύνολο του έτους.
Για την Οptima Bank, η πιστωτική επέκταση το α’ τρίμηνο ήταν 313 εκατ. ευρώ και η τράπεζα εκτιμά ότι το 2025 το βιβλίο χορηγήσεων της τράπεζας θα αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τους στόχους πιστωτικής επέκτασης για τις συστημικές, η Εurobank έχει βάλει τον πήχη στα 3,5 δισ. ευρώ λόγω των διεθνών δραστηριοτήτων (Κύπρος, Βουλγαρία), η Εθνική στα 2,4 δις ευρώ, η Πειραιώς στα 2,3 δις ευρώ και η Αlpha Bank στα 2,2 δις ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Στα 245,4 δισ. ευρώ οι καταθέσεις - Η μεγάλη στροφή προς τα αμοιβαία κεφάλαια
Το «αγκάθι» των δασμών
Και ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποδείξει τα τα ελευταία χρόνια ότι πετυχαίνουν ή και ξεπερνούν τους στόχους που θέτουν, υπάρχει ένα σημαντικό «αλλά».
Οπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Μάιος 2025): Οι επιπτώσεις της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ στην πορεία της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας, ενδέχεται να είναι αρνητικές όσον αφορά τη ζήτηση για νέα δάνεια».
Εξάλλου ένας ακόμα παράγοντας στην «εξίσωση» της κερδοφορίας είναι η χρηματοοικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων καθώς μπορεί να επηρεάσει το κόστος πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών
Επιπλέον παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν την κερδοφορία των τραπεζών είναι σύμφωνα με την ΤτΕ, τυχόν αναταραχή στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων, η διαφοροποίηση των πηγών εσόδων των τραπεζών μέσω εξαγορών και η συμβολή της επέκτασης των διεθνών δραστηριοτήτων ορισμένων τραπεζικών ομίλων (για τη Eurobank η συνεισφορά των εργασιών εκτός Ελλάδος στα συνολικά κέρδη είναι 53%, μετά την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο).