Νέα
  • ΓΔ: 873.61 -2.86%
  • Τζίρος: 44,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζα Πειραιώς: «Κλειδώνουν» οι όροι της ΑΜΚ στη σημερινή Γενική Συνέλευση

Τράπεζα Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς / Πηγή: Intime

Κρίσιμη ημέρα είναι η σημερινή για την Τράπεζα Πειραιώς, έναν μήνα πριν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση και τον ριζικό μετασχηματισμό του ομίλου. Στη σημερινή Εκτακτη Γενική Συνέλευση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αποτελεί τον βασικό μέτοχο με ποσοστό 61,3% αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του όσον αφορά στο ποσοστό συμμετοχής στην ΑΜΚ που προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου.

Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν στο imerisia.gr ότι στο δυσμενές σενάριο που η τιμή πώλησης των νέων μετοχών (προ reverse split) κυμανθεί στα κατώτερα επίπεδα των 6 λεπτών, το ποσοστό του ΤΧΣ θα διαμορφωθεί στο 15% μόλις -υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι το Ταμείο δεν συμμετέχει στην ΑΜΚ με επένδυση νέων κεφαλαίων.

Η Γενική Συνέλευση θα κληθεί να επικυρώσει, μεταξύ άλλων, την απόφαση για αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών με αποκλεισμό των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της εταιρείας. Το θέμα αυτό έχει αποτελέσει πεδίο σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η ΑΜΚ συνεπάγεται σοβαρό dilution για τους υφιστάμενους μετόχους -γεγονός που θίγει και τα συμφέροντα των φορολογουμένων λόγω του πλειοψηφικού ποσοστού που απέκτησε το Δημόσιο μετά την μετατροπή των Cocos στην αρχή του έτους.

Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν στο imerisia.gr ότι στο δυσμενές σενάριο που η τιμή πώλησης των νέων μετοχών (προ reverse split) κυμανθεί στα κατώτερα επίπεδα των 6 λεπτών, το ποσοστό του ΤΧΣ θα διαμορφωθεί στο 15% μόλις -υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι το Ταμείο δεν συμμετέχει στην ΑΜΚ με επένδυση νέων κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση αυτό είναι εφικτό, εφόσον η ΑΜΚ απευθύνεται σε ιδιώτες επενδυτές και η ανακεφαλαιοποίηση πραγματοποιηθεί κυρίως με ιδιωτικά κεφάλαια.

Τα βλέμματα στρέφονται στο ΤΧΣ

Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται πως περπατά το ΤΧΣ, το οποίο από τη μία πλευρά καλείται να υλοποιήσει τη στρατηγική του υπουργείου Οικονομικών με μείωση του ποσοστού του Δημοσίου σε όσο το δυνατόν μικρότερο ποσοστό και από την άλλη πλευρά κατηγορείται από τον ΣΥΡΙΖΑ για μεθοδεύσεις που θίγουν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

Ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Ανδρέας Βερύκιος, παραδέχθηκε πριν λίγες ημέρες από το βήμα της Βουλής ότι το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου δεν είναι πρόθυμο να επιτρέψει τη μείωση της συμμετοχής του σημαντικά κάτω του 30% που συνιστά το όριο της καταστατικής πλειοψηφίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη σημερινή συνεδρίαση θα φωτιστούν αρκετές πλευρές της σχεδιαζόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με το ΤΧΣ να προσδιορίζει το εύρος στο οποίο θα τοποθετηθεί στην κρίσιμη άντληση κεφαλαίων σε έναν μήνα από σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, το τυπικό σκέλος της σημερινής Γενικής Συνέλευσης είναι η εξουσιοδότηση του ΔΣ να δρομολογήσει τις διαδικασίες της ΑΜΚ καθώς, προς το παρόν, δεν υπάρχει οποιαδήποτε απόφαση αρμόδιου εταιρικού οργάνου σχετικά με αύξηση κεφαλαίου, δεδομένου ότι το ΔΣ δεν έχει ακόμη εξουσιοδοτηθεί από τη Γενική Συνέλευση.

Δείτε το επεξηγηματικό σημείωμα για τους μετόχους και τους όρους και προϋποθέσεις εξ αποστάσεως συμμετοχής μετόχων στα αρχεία που επισυνάπτονται 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ