Νέα
  • ΓΔ: 909.16 +0.56%
  • Τζίρος: 50,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Attica Bank: Τι προβλέπει το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης

Στα 300 εκατ. ευρώ ανέρχεται η κεφαλαιακή «ένεση» που χρειάζεται η Attica Bank για να στηρίξει το επιχειρησιακό σχέδιο και ειδικότερα την πιστωτική επέκταση των 2 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με όσα είπε η διοίκηση στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Θα προηγηθεί η κρατικοποίηση της, καθώς το Δημόσιο θα συμψηφίσει τον αναβαλλόμενο φόρο (DTC) με την καταβολή μετρητών ή ομολόγων που θα ανέλθουν περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 300 εκατ. ευρώ θα σηματοδοτήσει τη διαδικασία επανιδωτικοποιήσης της τράπεζας – χρονικά τοποθετείται για το φθινόπωρο του 2021 -  με την επιδίωξη να είναι η εύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Στη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, η διοίκηση της τράπεζας περιέγραψε τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας που γίνεται η πρώτη που προχωρά στη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε οριστικές, εκκαθαρισμένες και άμεσα εισπράξιμες απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και εν συνεχεία στην ιδιωτικοποιήση της.

Ο CEΟ Θόδωρος Πανταλάκης, υπογράμμισε ότι στο τέλος του 2021 η Attica Bank θα έχει αντιμετωπίσει οριστικά τα ζητήματα με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και την αναβαλλόμενη φορολογία.

Σύμφωνα με τον CFO της Attica Bank, Νίκος Κουτογιάννη ο πλέγμα ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης  περίοδο 2021-2023 που έχει υποβληθεί στις εποπτικές αρχές προβλέπει:

  • Πώληση ομολόγων ενδιάμεσης σειράς εξόφλησης εντός διμήνου, ώστε να υπάρξουν κεφαλαιακά κέρδη και να βελτιώσουν κατά περίπου μισή μονάδα το βασικό και τον συνολικό δείκτη κεφαλαίων.
  • Ενταξη ομολογιών υψηλής σειράς εξόφλησης στις τιτλοποιήσεις Αstir I, Αstrir II στον «Ηρακλή» που θα αποδώσει περίπου 5 μονάδες  στη βασική και συνολική κεφαλαιακή επάρκεια και θα κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το παρελθόν της τράπεζας μέσω της αποκοπής του κινδύνου που συνδέεται με τα «κόκκινα» δάνεια. Επίσης η Attica εξοικονομεί κεφάλαια που αντιστοιχούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατ’ ελάχιστον 150 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση Μετοχκού Κεφαλαίου με την έκδοση κοινών μετοχών (περί τα 300 εκατ. ευρώ) με την προϋποπόθεση ότι η ένταξη των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής σειράς (senior)  στο πρόγραμμα «Ηρακλής» θα ολοκληρωθεί βάσει  χρονοδιαγραμματος.
  • Περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας θα επιτευχθεί με την έκδοση Τier I ή Τier II.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ